Preminuo Jovan Krkobabić

Nacionalne vesti - Utorak 22.04.2014 - 18:57

Jovan Krkobabić, lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije i predsednik Saveza penzionera Srbije, preminuo je danas u 84. godini života.

Krkobabić FOTO Blic Krkobabić FOTO Blic

Krkobabić je preminuo u Beogradu posle teške bolesti. Bio je potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Po obrazovanju je bio doktor političkih nauka.

Rođen je 1930. u Koljanima, u Dalmaciji. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Bio je osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti).

Na čelo PUPS-a i Saveza penzionera Srbije došao je 2006, a njegova partija je u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Narodnu skupštinu sa 20 osvojenih mandata. PUPS-u je tada pripalo pet mandata.

Krkobabić je kao najstariji poslanik predsedavao konstitutivnom sednicom Narodne skupštine 11. juna 2008. Izabran je 7. jula za potpredsednika vlade.

Na parlamentarnim izborima 2012. koalicija SPS-PUPS-JS je osvojila 44 mandata od čega je Krkobabićevoj partiji pripalo 12 poslaničkih mesta. Iste godine 27. jula izabran je za potpredsednika vlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike u vladi Ivice Dačića.

Otac je Milana Krkobabića, takođe poznatog srpskog političara.

Agencije, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: