Prosek vredniji od poena s prijemnog

Nacionalne vesti - Četvrtak 11.09.2014 - 07:33

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin najavila je da će se od ove godine više vrednovati uspeh u osnovnoj školi od poena na prijemnom za srednje škole.

Kako je najavila gostujući u jutarnjem programu RTS uspeh iz škole će od ove godine nositi 70 bodova, dok će se mala matura vrednovati sa 30 bodova.

Lužaninova je pojasnila da je to najbolje jer se u računanju proseka koristi više od 40 zaključenih ocena, pa tako jedna petica praktično nosi 1,6 poena.

Ona je istakla da je ove godine najbolje urađen novouvedeni kombinovani test, dok je najgore urađen test iz matematike, gde je prosek bodova bio 10.

"Pokazana je jaka korelacija između ocena i broja poena. Onaj ko je imao peticu iz matematike imao je preko 16 poena na prijemnom", navela je Lužaninova.

Pomoćnica ministra prosvete je podvukla da je vreme da se neke knjige zamene jer su starije od 20 godina i dodala da je neophodno da se ograniči broj udžbeničkih jedinica, odnosno da se ograniči broj knjiga po predmetu, ali i najavila uvođenje novih softvera za učenje.

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: