Prosvetari ostaju u štrajku

Nacionalne vesti - Utorak 14.04.2015 - 08:59

Štrajk dva sindikata prosvetnih radnika nastaviće se i posle prazničnog raspusta.

foto: B92 foto: B92
Nastavnici poručuju da će, ukoliko ministar nastavi po starom, ispunjenje zahteva tražiti na sudu. Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će se prvog radnog dana posle praznika sastati s nezadovoljnim prosvetarima.
 
Posle gotovo pet meseci svađe za poslednju rundu pregovora angažovali su profesionalnog miritelja. 
 
Ni on im za sada nije pomogao. Dva sindikata prosvetnih radnika u štrajku zahtevaju od ministra Verbića da i s njima potpiše poseban kolektivni ugovor, jer drukčijeg kraja nema. 
 
"Mi nećemo stati zbog ministra koji krši zakon. Mi ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva da ministar radi svoj posao, potpiše kolektivni ugovor, pa makar i putem suda", kaže Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije. 
 
U školama u Vojvodini u utorak će početi nastava i to opet s neusaglašenim radnim vremenom. 
 
Ima primera da će u istoj školi jedna učiteljica predavati 45 minuta, druga pola sata, a da treća ni ne zna koliko će joj trajati čas. 
 
Srbija ima još dva dana odmora. U Čačku, gde je nezadovoljstvo prosvetara najveće, bez promena, čekaju poziv za mirenje, pod uslovom da, kako kažu, Verbić ne promeni mišljenje na svaka 24 sata. 
 
U školama poručuju da se prave planovi nadoknade više od 160 časova izgubljenih tokom štrajka u danima kada je nastava bila potpuno obustavljena. 
 
Jedino rešenje za štrajk prosvetara jeste da štrajk prestane, glasila je isključiva poruka ministra kada se pre nekoliko dana poslednji put oglasio o tome. 
 
Verbić je tada rekao i da će nastavnicima biti isplaćene zarade kada budu nadoknadili izgubljene časove, a da će završni ispit za sve učenike biti isti. 
 
Ministar bi, kako je sam najavio, trebalo da sedne za sto sa nezadovoljnim prosvetarima prvog radnog dana posle praznika.
B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: