Protest studenata širom Srbije

Nacionalne vesti - Utorak 07.10.2014 - 08:50

Širom zemlje danas će se održati studentski protesti, a studenti iz Beograda će, sa više lokacija, krenuti ka Ministarstvu prosvete.

Počeo protest studenata u BG, foto B92 Počeo protest studenata u BG, foto B92

Planirano je da centralni protest ispred Ministarstva prosvete bude nešto iza podne.

Petar Debelnogić iz SKONUS-a rekao je za Radio B92 da će se studenti kretati u četiri rute.

Prva grupa studenata kretaće se sa Voždovca, Bulevarom oslobođenja, do Slavije, druga grupa studenata krenuće od zgrade tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra, jedna grupa studenata kreće sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, i još jedna iz Studentskog grada, preko Brankovog mosta, rekao je Debelnogić.

On je pojasnio da će se sve ove grupe studenata u podne sastati na Slaviji, odakle će krenuti ka zgradi Ministarstva prosvete. Kako je rekao, očekuju oko 3.000 studenata na protestu.

Protestima se priključuje i Studentska unija Srbije. Predsednik Unije Nikola Srdić za Radio B92 kaže da su protesti odgovor na provokaciju, jer se svake godine, "desetak dana pred početak školske godine, menjaju pravila po kojima će oni studirati". On kaže da studenti moraju da budu uključeni u izmene zakona koji se njih tiču, ali i u modifikaciji visokoobrazovnog sistema.

Studentska konferencija univerziteta Srbije u koordinacijii sa studentskim parlamentima državnih univerziteta, organizuje studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Ministarstvo prosvete je saopštilo danas da sarađuje s više studentskih grupa koje su iznele svoje predloge i zahteve za buduće promene u oblasti visokog obrazovanja.

Posle Kragujevca i Niša, protesti će danas biti održani u Beogradu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici.

Studentska konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS) je saopštila da Ministarstvo ne treba da bude začuđeno najavom protesta studenata.

U saopštenju SKONUS-a navedeno je da se se ministar prosvete Srđan Verbić više puta tokom leta oglušio o njihove pozive na razgovor o zakonskim izmenama.

''Usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Ministarstvo je smanjilo broj ispitnih rokova, a ne povećalo, kako navodi. Naš predlog bio je da taj broj ostane šest, sve do potpune primene bolonjskog procesa na svim fakultetima u Srbiji'', saopštava SKONUS povodom izjave ministra Verbića da ne vidi razlog za ekstremno nezadovoljstvo akademaca jer su, kako je rekao, svojevremeno i sami izjavljivali da su zadovoljni većinom izmena Zakona o visokom obrazovanju.

SKONUS tvrdi da bi smanjenje broja obaveznih ispitnih rokova direktno uticalo na smanjenje prolaznosti u narednu godinu i postavlja pitanje da li je cilj Ministarstva povećanje kvaliteta studiranja ili je stvarni cilj da se studentima na što više načina onemogući sticanje uslova za budžet, odnosno prelazak na samofinansiranje, gde ''ministarstvo i država ne bi imali nikakvu obavezu''.

SKONUS navodi da jeste pohvalio član 30. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koji reguliše obavezan rok za završetak studija i status studenata master studija koji za dve godine ne završe program studija od jedne godine.

''SKONUS jeste podržao i deo Zakona koji se odnosi na produženje roka završetka studija za studente upisane po starom studijskom programu i da uslov za budžet naredne godine ostane 48 ESPB kredita'', navodi se u saopštenju.

Studentska konferencija Univerziteta Srbije zamera Ministarstvu i što je skupštinska procedura usvajanja Zakona bila u sred leta, kada većina studentski predstavnika nije u prilici da učestvuje.

SKONUS podseća i da je to najviše studentsko predstavničko telo svih akreditovanih univerziteta u Srbiji, osnovano članom 22. Zakona o visokom obrazovanju, i da bi izostavljanje njihovih legitimnih predstavnika na sastanku na kome bi se razmatrali zahtevi svih studenata Srbije, bilo direktno kršenje Zakona.

Studenti zahtevaju da broj obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/15 bude šest, da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/11 i 2011/12 zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Takođe, zahteva se da status studenta koji ne završi studije do isteka roka određenog Zakonom ne prestaje i da se produži do kraja školske 2015/16.

Studenti zahtevaju i početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju, sa aktivnim učešćem relevantnih studentskih predstavnika u radnoj grupi koja bi radila na izradi Zakona, te početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja ka rešavanju problema kvaliteta nastave.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: