Prva poglavlja na leto

Nacionalne vesti - Petak 23.01.2015 - 10:35

Prva poglavlja Srbija bi mogla da očekuje najranije u junu ili septembru, navedeno je u Izveštaju o aktuelnom stanju u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Srbija bi otvaranje poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava i 24 - pravda sloboda i bezbednost mogla da očekuje najranije u junu ili septembru 2015. godine, procenjeno je u Izveštaju o aktuelnom stanju u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Srbija je drugu verziju nacrta akcionog plana za poglavlje 23 poslala Evropskoj komisiji i po prvim ocenama je tekst značajno unapređen, a još se čekaju komentari za oblast pravosuđa, navedeno je u izveštaju struktura Vlade Srbije.

- Trenutna procena EK je da bi bilo potrebno nastaviti konsultacije – navedeno je u Izveštaju.

EU je nakon skrininga u poglavljima 23 i 24 postavila kao merilo, odnosno uslov, za otvaranje tih poglavlja donošenje akcionih planova kojima se predviđaju aktivnosti za usklađivanje sa zahtevima Brisela.

Akcioni plan za Poglavlje 24 biće dostavljen uskoro, navodi se u Izveštaju koji je razmatran na sednici Saveta Koordinacionog tela za pregovore sa EU 22. januara.

Poglavlja 23 i 24 bi trebalo da budu otvorena među prvima i da ostanu otvorena do pred kraj sam pregovora, a od napretka u njima zavisiće i napredak u pregovorima uopšte.

Navodi se da je Srbija usvojila Pregovaračku poziciju za poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, kao i da je u EU u toku usvajanje Zajedničke pregovaračke pozicije EU za to poglavlje, ali da za njeno usvajanje za sada nije postignut konsenzus među državama članicama.

Pregovaračka pozicija uglavnom sadrži stav o tempu kojim će kandidat za članstvo usvajati evropske standarde i eventualnim prelaznim periodima, odnosno odlaganjima primene.

U izveštaju se navodi da je skrining završen za 26 poglavlja, i da je na kraju 2014. godine preostalo da se održe još tri eksplanatorna i 10 bilateralnih skrininga.

Navodi se i da su izveštaji sa skrininga usvojeni za poglavlja 32 - finansijska kontrola, i poglavlja 23 i 24, dok je za jedno poglavlje stigao nacrt izveštaja, a za još 7 poglavlja delovi nacrta.

Na osnovu izveštaja Evropske komisije sa skrininga, donosi se odluka da li zemlja može da otvori poglavlje bez dodatnih uslova ili ne.

U izveštaju se navode i mogući izazovi, pa je tako navedeno da bi jedno od merila za otvaranje poglavlja 8 o konkurenciji mogao biti monitoring sprovođenja Protokola 5 u Sporazumu o stabilizaciji i

pridruživanju u vezi sa pomoći u industriji čelika, a za poglavje 15 o energetici restrikturiranje Srbijagasa.
 

B92, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: