"Rehabilitacija Kalabića sramota za Srbiju"

Nacionalne vesti - Subota 27.05.2017 - 08:43

Rehabilitacija Nikole Kalabića predstavlja sramotnu odluku koja šteti ugledu Srbije, kaže za Danas ministar inostranih poslova Ivica Dačić, komentarišući rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je oglasio pravno ništavim četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata donete od aprila do oktobra 1945. godine koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Takođe, ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

- Sad više nema komentara. Iz tog razloga je i rehabilitovan Draža Mihailović, da bi posle sve "klizilo".

Koliko vidim nema više ni rasprave o užasnim četničkim zločinima, ni o kolaboraciji.


Sve je to normalizovano, istorija je dobila svoje "čišćenje". Pobedili su oni koji su izgubili Drugi svetski rat - kaže za Danas istoričarka Dubravka Stojanović.

Zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića je pre pet godina podnela njegova unuka Vesna Dragojević iz Valjeva. Na rešenje Višeg suda iz Valjeva moguća je žalba.

Za Dušana Čukića, predsednika Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), nijedna sudska odluka ne može da rehabilituje Nikolu Kalabića.

- Kalabić ne može biti rehabilitovan, njegovo delo je jasno i glasno zapisano u istoriji.

Jedina njegova zasluga bila je ta što je vlastima predao svog komandanta Dražu Mihailovića - navodi Čukić.

Nikola Kalabić je tokom Drugog svetskog rata bio komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Četnicima pod njegovom komandom se stavlja na teret veliki broj ubistava 1943. i 1944. godine nad civilima.

I šef skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović osudio je rehabilitaciju Nikole Kalabića, kao sramotnu i skandaloznu.

- Umesto da se ponosimo svetlom i herojskom antifasističkom borbom i da se pijetetom sećamo ogromnih zrtava koje su pale u toj istorijskoj pobedi nad fašizmom, mi u Srbiji smo svedoci sudskih rehabilitacija koje ocigledno vise nemaju nikakvih granica -  naveo je Omerović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, "sramotne i skandalozne odluke viših sudova ne samo da iskrivljuju istorijske činjenice nego ponovo ubijaju nevine žrtve i nanose bol njihovim potomcima".

    Kontroverzna smrt

    Smrt Nikole Kalabića i njegova uloga u hapšenju Draže Mihailovića ostala je nerazjašnjena i danas. Jedna verzija događaja kaže da su Kalabića krajem 1945. godine uhapsili agenti OZNA, a da im je on u zamenu za imunitet pomogao da uhapse Mihailovića.

Međutim, u postupku koji je vođen pred Osnovnim sudom u Valjevu pojavili su se svedoci koji su rekli da je Kalabić ubijen u blizini Valjeva i da nije imao ulogu u hapšenju Mihailovića.
 

Danas, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: