Resavica: Gori 40.000 tona uglja na deponiji

Nacionalne vesti - Četvrtak 23.07.2015 - 20:36

U Ibarskim rudnicima, na deponiji uglja, gori 40.000 tona te rude, vrednosti više od 200 miliona dinara.

Vrednost skaldištenog uglja 200 miliona dinara. Foto: Srećko Niketić / Cropix Vrednost skaldištenog uglja 200 miliona dinara. Foto: Srećko Niketić / Cropix

To je saopštio je Sindikat rudara Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica u čijem su sastavu Ibarski rudnici.

"Ugalj gori zbog potpunog prestanka isporuke Termoelektrani (TE) Morava kod Sviljanca, koja je u kapitalnom remontu, i zbog otežane otprema prema TE Nikola Tesala u Obrenovcu, zbog nedostatka vagona", rekao je Tanjugu predsednik Sindikata JP PEU Goran Nikolić.

Samo prošle godine uvezneo je uglja u Srbiju u vrednosti preko 100 miliona evra čime se moglo otvoriti najmanje tri nova savremena rudnika uglja, dodao je Nikolić.

Ibarski rudnici se bave proizvodnjom uglja više od 90 godina iz dve jame "Jarando" i "Tadenje" i sa površinskog kopa Progorelica.

Rezreve uglja se procenjuju na još oko deset godina, a rudnicu naveliko traže strateškog partnera za otvaranje novog rudnika u zapadnomoravskom bazenu gde se rezerve procenjuju na oko 100 miliona tona, objašnjava Nikolić.

On je dodao da je u Ibarskim rudnicima zaposleno oko 500 radnika i jedni je veći privredni subjekat od Kragujevca do Kosovske Mitrovice.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: