Režim ulaska vozila na Kosovo nepromenjen

Nacionalne vesti - Utorak 08.09.2015 - 08:52

Vozila sa srpskim registarskim oznakama ulazila su posle ponoći preko prelaza Jarinje na Kosovo po nepromenjenom režimu i nisu im dodeljivane probne tablice.

Priština najavila da će zamrznuti Sporazum o osiguranju vozila. FOTO: srbinaokup.info Priština najavila da će zamrznuti Sporazum o osiguranju vozila. FOTO: srbinaokup.info

Priština je prethodno najavila da će zamrznuti sporazum o osiguranju vozila.

Kako je javio Tanjugov izveštač sa Jarinja, nekoliko vozila sa registarskim oznakama NP, BG, KM neometano je nešto iza ponoći, nakon rutinske kontrole od strane policije na tom prelazu ušlo na sever Kosova iz pravca Raške.

Pripadnici Kosovske policije na ovom prelazu rekli su novinaru Tanjuga da nisu dobili nikakav dopis o promeni režima ulaska vozila registrovanih u centralnoj Srbiji.

Priština je prethodno najavila da će zamrnuti sporazum s Beogradom o priznavanju polisa osiguranja između predstavnika KZS i Udruženja osiguravajućih zavoda Srbije, preneo je prištinski portal Indeksonlajn.

Odluku o tome je, kako se navodi, doneo predsednik Generalne skupštine Kosovskog zavoda za osiguranje Rahim Pacoli.

Reč je o sporazumu koji je u Briselu potpsan 23. jula.

Pacoli je obrazložio da je tu odluku doneo "zbog stanja nastalog posle uvođenja birokratskih i nepotrebnih mera srpske strane zbog kojih su građani Kosova prisiljeni da skidaju tablice sa oznakama RKS sa svojih vozila i da postavljaju probne talice za koje plaćaju dodatne takse".

Evropska unija do juče popodne nije dobila zvaničnu informaciju iz Prištine da je kosovska strana odlučila da zamrzne već potpisani sporazum o registraciji vozila, rekla je Tanjugu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražila je u saopštenju očekivanje da će sve strane u briselskom dijalogu obezbediti sprovođenje Memoranduma o osiguranju motornih vozila, te da bi bilo kakva ponovna jednostrana odluka o zamrzavanju sprovođenja bila atak na građane, na briselski dijalog i proces normalizacije odnosa.

Sprovođenje Memoranduma o osiguranju vozila počelo je sredinom avgusta, a po tome vozila sa registarskim oznakama gradova centralne Srbije ulaze na Kosovo sa važećom polisom osiguranja, a za vozila sa Kosova i Metohije sa tablicama "KS" potrebno je da poseduju dodatnu TPL plus polisu osiguranja da bi ušla u centralnu Srbiju.

Ona vozila koja imaju TPL plus polise, a tablice RKS potrebno je da imaju i probne tablice i plaćaju dnevno osiguranje.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: