Sa ili bez Krstića plate padaju

Nacionalne vesti - Ponedeljak 14.07.2014 - 13:05

Umesto mera koje je predlagao bivši ministar finansija Lazar Krstić da se plate i penzije smanje za 20 odsto, ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je da smatra “razumnim” da plate u javnom sektoru i penzije ove godine budu smanjene za po 10 odsto.

Umesto 20 smanjenje 10% (Ilustracija) Umesto 20 smanjenje 10% (Ilustracija)
On je kazao da svi, a ne samo radnici i penzioneri, moraju da podnesu teret za izlazak iz ove situacije i da se dođe na nivo koji je održiv do 2017. godine.
 
- Plan bi bio da linearno spuštamo deficit za oko 60 milijardi dinara svake godine. Predlog (bivšeg ministra finansija) Lazara Krstića bio je da udarac u prvoj godini podnesu plate i penzije, a moj cilj je da se to rasporedi ne samo na plate i penzije već na sivu ekonomiju - naveo je on.
 
Bivši ministar finansija Lazar Krstić podneo je ostavku u subotu i izjavio da Srbija mora da pokaže da su njene javne finansije održive.
 
- Da li je za to nužno smanjenje penzija od 20 odsto i plata u javnom sektoru od 15 odsto odmah da bismo pokazali ozbiljnost? Nije, možemo da kupimo još vremena i pokušamo da uradimo neke stvari, ali mnoge od tih stvari smo pokušavali ranije - rekao je Krstić.
 
Upitan da li je glavno neslaganje bilo oko smanjenja penzija od 20 odsto, Krstić je odgovorio da je to bila "čitava dinamika".
 
- Naša situacija je takva da se ništa nije preduzelo pet, šest godina. Mi smo sa povećanjem penzija i nerešavanjem pitanja ogromnog broja zaposlenih podigli javni dug za oko šest milijardi samo po tom osnovu - rekao je Krstić.
 
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: