Sa MMF-om tek u februaru

Nacionalne vesti - Subota 13.12.2014 - 10:07

Bord direktora MMF razmatraće sporazum sa Srbijom u februaru 2015. godine, potvrđeno je juče „Blicu“ u beogradskoj kancelariji Fonda.

Bord direktora MMF-a sporo odlučuje Bord direktora MMF-a sporo odlučuje

Trebalo je da menadžment i bord direktora o trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti odlučuju tokom decembra, dok bi sporazum stupio na snagu 1. januara 2015.

Svi srpski zvaničnici koji su učestvovali u pregovorima o novom sporazumu govorili su da je „aranžman sa MMF ugovoren“, a niko iz Fonda se nije oglašavao.

Nezvanično se u Vladi moglo čuti i da će se o njemu izjasniti najviše telo ove međunarodne institucije na sednici 23. decembra.

- Misija Fonda je tokom novembra razgovarala o podršci ekonomskom programu Srbije. U saopštenju je pisalo da je, u očekivanju dodatnih konsultacija o javnim preduzećima s predstavnicima Svetske banke, misija na ekspertskom nivou postigla dogovor sa srpskim vlastima o aranžmanu iz predostrožnosti, koji bi omogućio Srbiji kredit od milijardu evra.

Ali o tome najpre treba da se izjasni bord direktora MMF - objašnjava izvor „Blica“

Svetska banka, kako nam je potvrđeno u beogradskoj kancelariji te međunarodne institucije, radi na programu kojim će pomoći da se restrukturiraju javna preduzeća.

- Radimo na finansijskom restrukturiranju EPS, „Puteva Srbije“ i „Železnica“ - kažu za „Blic“ u beogradskoj kancelariji Svetske banke i podsećaju da će to biti praćeno i zajmom koji će biti isplaćivan fazno, po svakom obavljenom dogovorenom poslu.

Nekadašnji predstavnik Srbije pri misiji MMF Srboljub Antić za „Blic“ kaže da je bilo previše optimistički očekivati da Srbija dobije sporazum već od 1. januara 2015.

- MMF je vrlo rigorozan po pitanju javnih preduzeća. Smatraju da nekoliko tih firmi može da potopi budžet za nekoliko godina.

Čeka se da Svetska banka završi posao. Bord direktora MMF ne može da odlučuje o sporazumu a da pred sobom nema usvojen budžet. Taj posao kasni. O budžetu će, verovatno, rasprava početi tek naredne nedelje - najavljuje Antić.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: