Sarajevo ne želi da reši napad na Vučića

Nacionalne vesti - Utorak 11.08.2015 - 12:04

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da u Sarajevu ne postoji volja da bude rešen slučaj napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Ako se slučaj ne istraži, kao da se nije ni desio. Foto: M. Kadrić Ako se slučaj ne istraži, kao da se nije ni desio. Foto: M. Kadrić

Ivanić naglašava da, ukoliko slučaj ne bude istražen, to bi značilo kao da se ništa nije ni desilo.

"Obaveza svih, posebno u institucijama BiH, jeste da insistiraju na tome da se do rezultata dođe i da ne dopuste da se sve tako završi", navodi Ivanić za "Glas Srpske".

Kako je rekao, razlozi što do sada nema rezultata su nezainteresovanost i politički strah ljudi iz Tužilaštva BiH da se bave stvarima u kojima su Bošnjaci negativna strana.

Srpski član Predsedništva ističe da je to vidljivo i u odnosu prema ratnim zločinima, kao i u istrazi napada na Vučića.

Dnevnik piše i da glavni deo istrage vodi Tužilaštvo BiH u saradnji sa bezbednosnim agencijama u Sarajevu, a paralelnu istragu pokrenuli su Specijalno tužilaštvo i MUP Republike Srpske, nakon što su nekoliko dana posle napada uvideli da istražioci u Sarajevu ne ostvaruju željeni napredak.

Portparol MUP-a Republike Srpske Milan Salamadija rekao je da su u MUP-u RS uradili sve što je trebalo i da su izveštaj o svim saznanjima podneli Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, gde su istakli da rade na otkrivanju organizatora i napadača na Vučića u Potočarima.

Banjalučki list navodi da u bezbednosnim krugovima u Beogradu i Banjaluci dele jedinstveno mišljenje da je napad mogao biti rasvetljen da je bilo volje da se to učini.

Podseća se da su iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije naveli da su Ministarstvo bezbednosti BiH i Federalna uprava policije dobili podatke o izvršiocima i nalogodavcima napada na Vučića, ali da ni nakon mesec dana optužnica nije podignuta.

Rečeno je i da su svi napadači iz Federacije BiH, što znači da je trebalo da ih uhapse pripadnici Federalne uprave policije i da ih procesuira Tužilaštvo BiH.

Zbog napada na Vučića 21. jula Agencija za istrage i zaštitu BiH privela je Almira Merdića, Fahira Hadžana, Muju Dizdarevića i Elvedina Himzića iz Tešnja, ali su oni nakon saslušanja pušteni na slobodu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: