Slučaj Nedić: Novo ročište

Nacionalne vesti - Sreda 03.02.2016 - 09:33

Novo ročište u postupku rehabilitacije generala Milana Nedića, zakazano je za 8. februar u Višem sudu u Beogradu.

Porodica traži posmrtne ostatke; Foto: Profimedia Porodica traži posmrtne ostatke; Foto: Profimedia

Nedićev praunuk Aleksandar Nedić ocenjuje za “Blic” da se u javnosti ovim povodom podgreva negativna atmosfera kako bi se proces sveo na to da je cilj Nedićeve rehabilitacije da njegova porodica stekne pravo na imovinu.

- Porodica se uopšte ne nada da će joj imovina biti vraćena.

Za nas je važno u celom procesu da su neke istorijske zablude oko uloge u Drugom svetskom ratu prevaziđene - kaže Nedić.

On dodaje da ni zahtev porodice koji je ponovo upućen Ministarstvu pravde Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji, o predaji posmrtnih ostataka, nije nov.

Deo javnosti protivi se Nedićevoj rehabilitaciji, uz ocenu da je on bio kolaboracionista, te da treba razlikovati sudsku od istorijske rehabilitacije, jer spasavanje izbeglica iz NDH ne može da ga opere od uloge u kvislinškoj vladi.

Istoričar Predrag Marković svojevremeno je podsetio da je za takve postupke istorija dala sud, jer nikome u Francuskoj nije palo na pamet da rehabilituje Petena ili u Mađarskoj Hortija, ili u Norveškoj Kvislinga.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: