Slučaj Panda: Ko je ubio našu decu?

Nacionalne vesti - Četvrtak 14.05.2015 - 20:20

Porodice mladića ubijenih u kafiću Panda u Peći zatražile su od Vlade Srbije i premijera da daju prioritetne odrednice rasvetljavanju ubistva njihove dece.

Foto: B92 Foto: B92

Porodice traže i da se obezbede svi uslovi da nadležne institucije mogu da obavljaju posao kvalitetno i nesmetano.

- Tražimo istinu o deci ubijenoj 14. decembra 1998. godine u kafiću Panda, ma koliko bolna bila - rekla je majka ubijenog Ivana, Milena Radević, ispred zgrade Tužilaštva, na skupu Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji, organizovanog povodom 17 godina od kidnapovanja prvog srpskog civila - rudara Žarka Spasića.

- Posebno očekujemo od premijera Aleksandra Vučića da sa nama podeli saznanja o tragediji, pošto je još u decembru 2013. godine saopštio javnosti da zna mnogo više nego porodice stradalih - rekla je ona.

Učesnici skupa podsetili su da je Vučić tada rekao da ima mnogo strašnih stvari sa kojima ćemo morati da se suočimo, navodeći primer ubistva šest mladića u kafiću Panda, za koji je rekao da nema dokaza da su ubistvo izvršili Albanci, kako se to verovalo.

- Pozivam istražne i pravosudne organe da okončaju naknadno ubijanje naše mrtve dece i da nam obezbede najhitniji pravni epilog celog slučaja, jer imamo pravno ta to - rekla je ona.

- Zakucali smo na vrata svih institucija naše države. Rezultata nije bilo - rekla je Radevićeva i dodala da porodice iz medija na neprimeren način dobijaju različita saznanja.

Ona je zatražila da licitiranje u medijima prestane, jer je to "puštanje novih rafala u njihove nikad zaceljene rane".

Naše pravo na istinu ne može se dalje gurati pod tepih, poručila je ona i podsetila da su ubijena deca bila državljani Srbije.

Radevićeva je rekla da istina može biti zadovoljena samo ako zločin dobije svoje ime, a porodice odgovore da li su ubijena deca žrtve terorizma, žrtve rata ili države.

- Moramo da znamo ko je ubio našu decu, ko krije istinu, izvršitelje i nalogodavce zločina, ko je skrivao nalogodavce i izvršioce zločina - poručila je majka.

Otac ubijenog Vukote, Zvonimir Gvozdenović, kazao je da je nekome u interesu da se skriva istina i izrazio žaljenje što se po pitanju ubistva u Pandi Tužilaštvo nikada nije oglasilo.

- Ukoliko se bude dokazalo da je ubistvo naše dece ručni rad domaće tajne službe, monstruoznost njihove likvidacije nadilazi svaku zdravu pamet - rekao je otac.

Na skupu je govorio i predsednik Udruženja Simo Spasić, brat kidnapovanog Žarka.

BETA

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: