Slučaj Vulin: Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca "strogo poverljiv"

Nacionalne vesti - Petak 13.10.2017 - 08:46

Sve što je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila u slučaju porekla novca kojim je Aleksandar Vulin kupio stan stavljeno je pod oznaku strogo poverljivo, navodi Agencija za borbu protiv korupcije u odgovoru Insajderu. To znači da javnost ne može da sazna šta u izveštajima piše sve dok se oznaka tajnosti ne skine.

Sumnja na pranje novca FOTO: Pinterest Sumnja na pranje novca FOTO: Pinterest

Da se Uprava uopšte bavila slučajem Vulin vidi se iz dokumentracije koju smo po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja dobili od Agencije za borbu protiv korupcije.

Naime, prilikom postupka provere tačnosti i potpunosti podataka u podnetom izveštaju o imovini funkcionera Aleksandra Vulina, Agencija za borbu protiv korupcije obratila se svim nadležnim institucijama.

Ključno pitanje u ovom slučaju je na koji način je sadašnji ministar odbrane došao do 200.000 evra za kupovinu stana od nešto više od 100 kvadrata, a odgovor može dati Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija.

Tako se Agencija za borbu protiv korupcije upravo obratila Upravi za sprečavanje pranja novca zbog, kako je navedeno, sumnji da je izvršeno krivično delo pranje novca. Agencija je od Uprave tražila, između ostalog, podatke o svim računima Vulina i njegove supruge, o računima osobe iz Kanade, ali i podatke za još jedno fizičko i pravno lice, koje je u dokumentaciji do koje je došao Insajder sakriveno.

Agencija je tražila i podatke o tome na koji način je plaćena nekretnina - da li gotovinom Ili bezgotovinskim transferom, podatke o svim međusobnim transakcijama svih navedenih fizičkih i pravnih lica, podatke o računima u bankama u Kanadi kao i podatke o prijavljivanju iznošenja gotovine preko državne granice Kanade.

Uprava za sprečavanje pranja novca dostavila je Agenciji za borbu protiv korupcije tažene podatke ali pod oznakom “strogo poverljivo”. Agencija je zbog toga odbila da nam ih dostavi bez prethodne saglasnosti organa koji ju je označio tajnom, a to je Uprava za sprečavanje pranja novca.

Agencija je međutim dodala da im Uprava već tri meseca ne odgovara da li ove podatke smeju da dostave javnosti.

„Agencija je 20. juna ove godine zatražila od odgovornog lica Uprave da se u što kraćem roku izjasni da li je saglasno da se podaci koji su određeni kao tajni dostave jednom od podnosioca zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Do današnjeg dana Uprava još uvek nije Agenciji dostavila saglasnost za dostavljenje dokumenata “, navodi se u odgovoru Insajderu.

I dok Agencija čeka odobrenje Uprave za sprečavanje pranja novca, novinari redakcije Insajder su na osnovu Zakona o pristupu informacijama zatražili i direktno od Ministarstva finansija nalaze Uprave za sprečavanje pranja novca iz izveštaja o imovini Aleksandra Vulina. Odgovore čekamo.

Ovaj izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca trebalo bi da, između ostalog, pokaže da li institucije u Srbiji rade svoj posao u skladu sa zakonom kao i da li postoji osnov da nadležno tužilaštvo pokrene postupak u slučaju porekla novca za kupovinu stana.
Poreklo novca za stan nije istraživalo nijedno tužilaštvo

Ministar Aleksandar Vulin kao i njegov pokret tvrde da su sve oko imovine Aleksandra Vulina nadležni organi istražili i da nisu pronađene nikakve protivzakonitosti. Činjenica je međutim da se nijedno tužilaštvo do sada nije bavilo poreklom novca kojim je sadašnji ministar odbrane kupio stan od 107 kvadrata.

Prvo je od pokretanja postupka odustalo Tužilaštvo za organizovani kriminal navodeći da nije njihova nadležnost jer Vulin u trenutku kupovine stana nije bio ministar, već narodni poslanik.

Ovo tužilaštvo je nakon donošenja ove odluke spise prosledilo Prvom osnovnom tužilaštvu.

Ubrzo nakon toga, Prvo osnovno tužilaštvo, u čijoj je nadležnosti bilo samo da proveri da li je Vulin u skladu sa Zakonom prijavio imovinu ili ne, odustalo je od postupka jer je utvrđeno da je Vulin uredno prijavio svoju imovinu.

Međutim, konkretni razlozi o obustavi postupka po svemu sudeći i dalje su tajna jer je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbilo da novinarima Insajdera dostavi kopiju odluke i službene beleške postupajućeg tužioca o prekidu postupka protiv Aleksandra Vulina kao i uvid u kompletne spise.

Tužilaštvo je kao obrazloženje navelo da bi objavljivanje službene beleške možda ugrozilo ili otežalo neki budući sudski postupak koji Tužilaštvo može pokrenuti ukoliko pribavi nove dokaze.

Prvo osnovno tužilaštvo u odgovoru Insajderu, međutim, napominje da se ono bavilo samo time da li je Vulin prijavio ili nije svoju imovinu, a da se nije bavio navodima vezanim za poreklo novca jer to ne spada u nadležnost ovog Tužilaštva.

Na osnovu svega ovoga može se postaviti pitanje da li je u Srbiji bilo koja nadležna institucija danas spremna da radi svoj posao objektivno, nezavisno i u skladu sa zakonskim obavezama pogotovo imajući u vidu da je reč o visokom državnom funkcioneru.

Istovremeno, dok se tužilaštva već mesecima između sebe “dobacuju” predmetima i spisima o ovom slučaju, sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin ni pred jednom institucijom kao ni građanima još uvek nije opravdao na koji način je stekao 200.000 evra.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: