Smanjen rod voća i povrća

Nacionalne vesti - Ponedeljak 21.07.2014 - 21:06

Ovogodišnji rod povrća u Srbiji, prema procenama stručnjaka biće znatno niži od višegodišnjeg proseka od dva miliona tona.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Nenad Budimović, rekao je za da će ovogodišnji rod povrća u Srbiji biti niži od proseka, jer je većina zasada i plasteničke proizvodnje pretrpela velike štete tokom poplava.
 
Budimović je rekao i da trenutne vremenske prilike, visoka vlažnost kao i nagle temperaturne prome ne pogoduju povrću i uslovljavaju dosta veća ulaganja u dodatna tretiranja od bolesti i štetočina što će sve usloviti i znatno više cene ovih proizvoda. 
 
Prema njegovim rečima, procene su i da će ovogodišnji rod voća u Srbiji biti između 1,3 i 1,4 miliona tona. 
 
"Voća i povrća imaćemo dovoljno za sopstvene potrebe, ali što se tiče izvoza, prvi podaci pokazuju da su jagoda, trešnja i višnja ostvarile manji izvoz nego prethodne godine, a razlog je loš kvalitet plodova, niska cena i rod u susednim zemljama koji je bio znatno bolji nego u Srbiji", kazao je Budimović. 
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: