Smene u VS pitanje vojnih organa

Nacionalne vesti - Nedelja 12.04.2015 - 15:27

Pitanje eventualnih smena u Vojsci Srbije zbog pada vojnog helikoptera 13. marta je pitanje za vojne organe, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Foto:Tanjug Foto:Tanjug

Tužilaštvo radi svoj posao, rekao je premijer i dodao da ne može da kaže kada će Tužilaštvo izneti konkretne nalaze, jer je to samostalni organ, koji samostalno donosi odluke i jer je pravosue nezavisno.

Vojska Srbije će obavljati svoje zadatke u skladu sa Ustavom, zakonima i čašću, naveo je Vučić i naglasio: "Oni, čiji je pokušaj bio da nam avioni više ne lete i da vojsku kao najbolju instituciju uruše - u tome neće uspeti".

Avioni će, dodao je, uvek leteti kada za to bude potrebe, kao što je bio slučaj i danas.

Premijer je naveo da je sa ministrom Bratislavom Gašićem i rukovodstvom Vojske Srbije razgovarao o helikopterskoj nesreći, da je bilo reči i o poštovanju procedura, te da je konstatovano da će se takvi slučajevi dešavati, jer se radi o vojsci, o specifičnim zadacima i "prosto se na takve stvari, nažalost, mora računati".

- To ne znači da više neće smeti "da se poleti i da se zaštiti naše nebo - dodao je premijer.

Vučić je najavio kupovinu dva transportna helikoptera MI 17 ili novih 171. Premijer navodi da pad helikoptera nije potakao državu da više ulaže u opremljenost vojske.

On je rekao da će već u četvrtak vlada doneti odluku da se izdvoji novac za rezerve delove za lovačku avijaciju, naglasivši da su "sve četiri 29-ke i 21 spremne i uvek će biti spremne da polete kada se za to ukaže potreba i da štite naše nebo".

- Bilo je i onih koji su za to da naše nebo štiti neko drugi, ali Srbija će štititi svoje nebo i svoj suverenitet i bićemo sposobni da to uradimo - poručio je premijer.

Premijer je razgovarao i sa vojnicima i oficirima i poručio im: "ponosan sam na našu vojsku i nikom nećemo dozvoliti da nam vojsku ukine, ni da nam je uruši".

Premijer je rekao da ne postoje sukobi u vojsci Srbije.

- Vojska je jedinstvena i snažna. Ako je pitanje da li će i sutra neko da poleti da spasi decu, odgovor je "da'. Vojska će to da radi još snažnije nego do sada - rekao je Vučić.

Pitanje o sukobu načelnika Generalštaba i ministra vojnog ostalo je bez odgovora Ljubiše Dikovića i Bratislava Gašića.

- Danas ja odgovaram na pitanja, moraćete kod gospodina Dikovića neki drugi put, a ne postoje sukobi u vojsci.

Vojska je jedinstvena, vojska je snažna i spremna je da odghovori na sve zadatke - rekao je premijer dodavši da će se Diković i Gašić novinarima obratiti sledeće nedelje i tada će odgovarati na sva pitanje.

Premijer Srbije, ministar odbrane i načelnik Generalštaba VS posetili su danas na aerodromu Batajnica pripadnike 204. vazuhoplov brigade i 250. raketne brigade.

Aleksandar Vučić, Bratislav Gašić i general Ljubiša Diković su posle kraćeg sastanka sa komandantom RV i PVO general majorom Rankom Živakom, komandantom 204. VVR, brigadnim generalom Predragom Bandićem i komandantom 250. RB pukovnikom Savom Milenkovićem, prisustvovali poletanju aviona MIG 21 i prikazu osposobljenosti pripadnika 250. rbr.
 

B92, BETA,TANJUG

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: