SNS sa SVM, tu je i Dačić, Tadić sve dalje

Nacionalne vesti - Ponedeljak 14.04.2014 - 20:08

Predsedništvo Srpske napredne stranke je donelo odluku da uđe u koaliciju sa SVM i dalo odrešene ruke i meni i ostalima koji ćemo nastaviti razgovore, da nas posao završimo u najkraćem mogućem roku i ne znam zašto i kako su se u javnosti pojavile spekulacije da ce doći do odlaganja, izjavio je danas lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Vučić Vučić

Ranije je najavljeno i da će sutra biti održana sednica Glavnog odbora naprednjaka.

Ove nedelje biće verifikovani mandati. Sednica sa izborom predsednika skupštine, biće 23. aprila. Rokove koje smo sebi dali u potpunosti ispuniti, to će biti najbrže sastavljena vlada od 1993.

Ova vlada će biti najmanja, neće imati više od 17 članova, što je ubedljivo najmanje od uspostavljanja višestranačja, biće mala, moderna i efikasna.

- Razgovarali smo o teškim reformama, dogovorili da stranka podrži taj put, da svi funkcioneri i oni koji neće biti u vladi podrže to. Nismo se borili za sopstveno bogatstvo, već za boljitak Srbije i građana - naveo je Vučić.

- SNS će jedinstveno ponuditi rešenja koja budemo ponudli. Veliki broj će biti nestranačke ličnosti, eksperti i pojedina rešenja iz nekih drugih stranaka. Mi privodimo razgovore sa svima u Skupštini kraju. Pokušavamo da postignemo dogovor između svih lista da se svake godine menja predsednik Skupštine, da se tu iskazuju različite ideje i da Parlament dobije svoj pun demokratski smisao - istakao je lider SNS.

- Zato smo spremni da razgovaramo sa svima, ne samo sa onima koje će biti u vladi. Ako postignemo dogovor, prihvatićemo da predsednik bude neko iz opozicije - istakao je Vučić.

Danas izgleda verovatno da će lider SPS Ivica Dačić biti u Vladi. Biće bar pet ministara koji su tu zahvaljujući svom znanju, stručnosti, a možda ih bude i sedam.

- Razgovarao sam s Tadićem dva puta i on je izrazio stav da neće u vladu s Dačićem. To je legitiman politički stav i poštovaću sve što su mi saopštili i on i Dačić. Ako mislite da ću bilo koga da teram u vladu, ne pada mi na pamet. Nema veće časti na kugli zemaljaskoj nego biti deo vlade Srbije – naveo je Vučić.

Ne interesuje me razmimoilaženje u vladi. Hoću da taj tim diše kao jedan. Prvi put pun plan, program, viziju kako i gde vidimo Srbiju za četiri godine, šta moramo da uradimo, čime ćemo se ponositi i sta sve zajedno moramo da izguramo da bismo imali zdravu ekonomiju, a to ne možemo ako imamo svađe u vladi – istakao je lider SNS, dodajući da je danas nedvosmisleno potvrđeno da su interesi Srbije iznad stranačkih.

GO SNS će konačnu odluku doneti 25. aprila, a sutra će biti nešto malo više poznato nego danas.

- Nastavićemo tehničke razgovore, razumeo sam Dačića njegove ideje i ono što će mu biti ponuđeno. Znam ko će biti ministri iz SNS , sa jednim izuzetkom. Mislim da ce Kori Udovički biti u vladi. Ne bih da govorim o resosru, biće drugačije strukturisana vlada, drugačija organizacija. Javna preduzeća više nikada neće da potpadaju pod ministarstva, tu je do sada bila glavna tuča – rekao je Vučić.

- Ne pada mi na pamet da lično rukovodim nekim od resora. Ne mogu da postignem da pročitam sve da bih mogao da se bavim nekim poslom. Imaću i suviše posla kao premijer – naveo je Vučić, dodajući da će doći do dogovora sa MMF.

On je takođe rekao da je Predsedništvu izneo svoje dileme vezane za to ko će biti gradonačelnik Beograda.

Kako su do sada nagoveštavali funkcioneri SNS, nova vlada bi trebalo da ima 16 ili 17 ministarstava, SNS neće imati više od šest ministara, da će najverovatnije u vladi ostati Lazar Krstić, kao i da će neki od ekonomskih resora voditi Kori Udovički.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović očekuje da vlada bude formirana do 27. aprila.

- Nadam se da ćemo u sedmici nakon 20. aprila imati i formiranu vladu. Ne mogu da kažem tačan dan zbog tehničkih i protokolarnih razloga - predlaganja zakona, vremena koje će poslanici provesti u raspravi - ali do nedelje, 27. aprila, verujem da ćemo imati izabranu vladu - rekao je ranije Stefanović.

Konstitutivna sednica parlamenta zakazana je za sredu, 16. april, ali još nije poznato da li će tog dana, pored verifikaciju manadata novim poslanicima, biti izabran i novi predsednik parlamenta, ili će taj deo posla biti ostavaljne za četvrtak, a možda, kako je ranije rekao Stefanović, i posle Uskrsa.

Stefanović je rekao da se u SNS razmišlja da u naredne četiri godine dođe do rotacije na mestu predsednika Skupštine Srbije, odnosno da se se predsednik bira na po godinu dana.

Naprednjaci su tokom prošle sednice imali razgovore o formiranu vlade sa predstavnicima SPS i NDS, kao i sa SVM, koji su nakon razgovora pozvali da učestvuju u vladi.

OK RADIO, Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: