Šokantne poruke na paklicama cigareta

Zivot i stil - Subota 20.12.2014 - 08:11

Australija je prva zemlja na svetu koja je usvojila zakon o neutralnim paklicama cigareta i obavezu o štampanju šokantnih slika i poruka na pakovanja.

Foto: Beta Foto: Beta

Izgleda da je ta mera konačno urodila plodom, budući da osam od deset pušača kaže da im se ne dopada kako paklice sada izgledaju.

Osim toga, čak i najokoreliji pušači češće razmišljaju o posledicama svoje nezdrave navike, od kako je Australija uvela pomenuti zakon.

Čak polovina pušača podržava nova pakovanja, a od kako je mera uvedena 2010. do kraja 2013. broj pušača među odraslom populacijom opao je sa 15,1 na 12,8 procenata.

Zakon prema kom sva pakovanja cigareta, bez obzira na proizvođača, moraju biti ista i 75 odsto prednje, odnosno 90 odstozadnje strane pakovanja moraju sadržati upozoravajuće slike i poruke, stupio je na snagu u ovoj zemlji 2012.

Na Australiju su se ugledale i druge zemlje, a očekuje se da će slični zakoni biti usvojeni u Engleskoj i Irskoj.

NEWS.COM.AU, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: