Spreman račun za RTS pretplatu

Nacionalne vesti - Utorak 06.10.2015 - 13:43

Uprave Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine utvrdile su, u skladu sa zakonom, kako će izgledati obrazac uplatnice za taksu za javni servis, kao i obrazac zahteva za oslobađanje od plaćanje te obaveze, rečeno je Danas-u u RTS.

Od 1. januara novi namet za građane; Foto: Comstock/Getty Images Od 1. januara novi namet za građane; Foto: Comstock/Getty Images

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu.

Međutim, u javnim servisima očekuju da će to rešenje biti promenjeno u narednim nedeljama, jer bi ovaj sistem naplate ponovo bio neefikasan.

Glavni problem je što taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, te nije jasno kako će se građani obavezati da plaćaju taksu i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše.

U Zakonu o javnim servisima stoji samo da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse, "pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom".

Kako nezvanično saznajemo, u RTS i RTV očekuju da će se zakon promeniti i da će se taksa za javni servis naplaćivati uz račun za struju s tim što ovoga puta to ne bi trebalo da bude razdvojeno već objedinjeno u jednu uplatnicu.

Takva odluka trebalo bi, kako im je obećano, prema nezvaničnim informacijama, da stigne iz samog vrha vlasti, a građane bi trebalo javno da pozove da poštuju ovu obavezu upravo premijer Aleksandar Vučić.

On je, inače, i doneo odluku sa se pretplata ukine na dve godine i da se RTS i RTV finansiraju privremeno iz državnog budžeta.

U nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja tvrde za Danas da za sada nije stigao nijedan zahtev za promenu Zakona o javnim servisima, te da ostaje sve kako se predviđa zakonom koji je usvojen pre 14 meseci.

Zakon propisuje da visina takse ne može iznositi više od 500 dinara, a da odluku o iznosu donose upravni odbori RTS i RTV zajednički.

Obveznik plaća taksu na mesečnom nivou i to do petog u mesecu za prethodni mesec.

Na dospele a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom, navodi se u Zakonu o javnim servisima.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: