Srbi čekali četiri sata, Albanci ne daju dalje

Nacionalne vesti - Nedelja 28.08.2016 - 19:07

Suva reka -- Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad.

Tri auttobusa sa Srbima se vratli nazad; Foto: B92 printscreen Tri auttobusa sa Srbima se vratli nazad; Foto: B92 printscreen

Oni zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će preseći slavski kolač.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde su u nedelju ujutro trebali da prisustvuju liturgiji.

Lokalni Albanci, koji su blokorali put Srbima prema Mušutištu, u nekoliko navrata sukobili su se sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije.

Više desetina demonstranata je, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, uhapšeno, a među njima je bilo i povređenih, a kamenicama je pogođeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Oko 11.30 dupli kordnon specijalnih jedinica kosovske policije uspeo je da oslobodi put kroz Mušutište i da potisne demonstrante sa puta, ali se oni ni nakon toga nisu razilazili čekajući autobuse u kojima su Srbi.

Jedno policijsko vozilo marica, oštećeno je, javio je Tanjugov dopisnik, nakon što je kamenica pogodila desno bočno staklo na tom policijskom vozilu.

Za vreme trajanja protesta Albanaca u Mušutištu, Srbi su čekali na desetak kilometara od tog mesta u autobusima zajedno sa ministrom za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Daliborom Jevtićem.

Oni su bili u pratnji kosovske policije, a bilo je verbalnih provokacija od strane Albanaca koji su prolazili tuda.

Najmanje jedan demonstrant je povređen oko 10.30 časova u centru sela Mušutište, kod Suve Reke, kada je došlo do sukoba lokalnih Albanaca i policije, javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta.

Specijalne jedinice kosovske policije napravile su kordon ispred demonstranata i zatrtažili od njih da se raziđu nakon čega je došlo do sukoba između policije i demonstranta.

Demonstranti su gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sedeli na putu.

Demonstranti su nosili albanske zastave i parole na kojima je ispisano "UČK" (OVK).

Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika Velike Gospojine.

Albanci iz Mušutišta su putem društvenih mreža pozivali prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: