Srbija ima 70. vojsku na svetu

Nacionalne vesti - Utorak 01.12.2015 - 11:48

Vojska Srbije rangirana je na 70. mestu u svetu u tradicionalnoj analizi koju svake godine objavljuje portal "Global fajerpauer", a na čelu liste su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

Vojska Srbije iza Hrvatske, a ispred BiH i Slovenije; Foto: vs.rs Vojska Srbije iza Hrvatske, a ispred BiH i Slovenije; Foto: vs.rs

Prilikom rangriranja ne uzima se u obzir nuklearni arsenal pojedinih država, već se na osnovu javno dostupnih podataka razmatra sposobnost svake armije da vodi konvencionalni rat na zemlji, moru i u vazduhu.

Rangiranje se zasniva na formuli koja uzima u obzir više od 50 različitih faktora, a neki statistički podaci su procenjivani, ukoliko za njih nema zvaničnih podataka.

Između ostalog se vrednuje vojni budžet, broj stanovnika i aktivnog vojnog osoblja u zemlji, broj oklopnih vozila, brodova, aviona, izvori finansiranja, i tako dalje.

Prema toj analizi, 10 najmoćnijih armija sveta imaju Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Nemačka, Japan i Turska.

Na prostoru bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana vojska Hrvatske, koja se nalazi na 62. mestu. Srbija je 70, BiH 89, Slovenija 99, a Crne Gore i Makedonije nema na listi.

Deset najmanje moćnih armija sveta imaju Laos, Gabon, Kamerun, Tanzanija, Južni Sudan, Libija, Zambija, Mali, Mozambik i Somalija.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: