Srbija na dobrom putu ka EU

Nacionalne vesti - Utorak 09.06.2015 - 09:08

Otvoren 15. Ekonomski samit Republike Srbije u Hotelu "Metropol". Srbija je na dobrom putu ka članstvu u EU, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Makalister otvarajući samit.

foto: Tanjug/Sava Radovanovic foto: Tanjug/Sava Radovanovic
Spremni smo za otvaranje pregovaračkih poglavlja, poručuju šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i ministarka Jadranka Joksimović. Ostvaren veliki ekonomski napredak, ali i pomak u regionalnoj saradnji, ističe šef delegacije EU Majkl Davenport.
 
Evropska unija je otvorena za nove članice i Srbija je na dobrom putu ka članstvu u njoj, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Makalister, naglasivši da je Srbija postigla ogroman napredak u poslednjih par godina.
 
Makalister je, otvarajući 15. Ekonomski samit Republike Srbije u Hotelu "Metropol", izrazio želju da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine, prenosi Tanjug.
 
"Zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. Srbija je na dobrom putu ka EU, ali koliko će dugo trajati taj put zavisi od brzine kojom će realizovati svoje obaveze", istakao je Makalister.
 
Makalister je ukazao na četiri glavne oblasti u kojima je važno postići napredak na putu ka članstvu u EU, a to su, kako je rekao, privreda, vladavina prava, regionalna saradnja i pitanje Kosova.
 
"Dakle, govorim o poglavljima 23, 24 i 35", rekao je Makalister i naglasio da je Srbija u poslednjih par godina postigla ogroman napredak.
 
"I Brisel i Berlin pokazuju puno poštovanje prema reformama koje Srbija sprovodi, ali sigurno ima još dosta toga što se može učiniti", zaključio je Makalister.
 
Rekao je da će naredna runda razgovora predstavnika Vlade Srbije i kosovske vlade 23. juna biti ključna i za normalizaciju odnosa i za otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju ove godine.
 
Izvestilac EP za Srbiju pohvalio je rad srpskog pregovaračkog tima u Briselu, sa šeficom tog tima Tanjom Miščević na čelu i pružio im podršku da tako nastave.
 
Makalister je, u pauzi 15. Ekonomskog samita Srbije, novinarima rekao da Evropska unija treba da prizna napredak koji je Srbija ostvarila sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu. EP želi da prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije sa EU budu otvorena ove godine, dodao je.
 
Makalister se potom sastao sa Aleksandrom Vučićem. Srpski premijer je tom prilikom zahvalio Makalisteru na, kako je rekao, realnom i dobrom odnosu prema Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU.
 
Srbija spremna za otvaranje poglavlja
 
"Otvaranje poglavlja je veoma važan signal da idemo u pravom pravcu. To je potvrda od Evropske unije da smo postigli rezultate", rekla je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović na 15. Ekonomskom samitu Srbije.
 
Navela je da se u okviru 35. poglavlja nalaze različite oblasti u društvu i da je njihovo otvaranje veoma važno jer omogućava dublje i brže reforme.
 
"Veoma je važno da otvorimo poglavlja, jer će onda Evropska komisija, Vlada Srbije i građani moći da izmere nivo reformi koje smo postigli. Na primer, otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se bave osnovnim pravima, pravosuđem, bezbednošću, daje nam mogućnosti da izmerimo šta smo uradili u poređenju sa našim planom", rekla je Joksimovićeva.
 
Tanja Miščević je rekla da je Srbija u potpunosti spremna i tehnički i politički za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU i da očekuje da to bude do kraja godine.
 
Naglasila je da otvaranje poglavlja nije nagrada već rezultat teškog rada, te da je njen najjači utisak, kad je reč o izveštaju o skriningu, taj da je nivo uključivanja i unošenja zakonodavnih tekovina EU u Srbiju na visokom nivou.
 
Kako je dodala, to je poruka koju šalje i Vlada Srbije i podvukla da Srbija, u poređenju sa ostalim zemljama, ima viši nivo evropskih zakona, ali da je primena tih zakona nezadovoljavajuća.
 
Miščevićeva je objasnila da upravo rad na poglavljima i njihovo otvaranje mogu i hoće pomoći u smislu primene zakona. Ukazala je da Srbija ne radi toliko naporno i stalno samo da bi štrihlirala neku kućicu u tim upitnicima, već da bi postigla realan i konkretan rezultat.
 
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je Srbija još pre izvesnog vremena jasno utvrdila svoj evropski put, ali da su se aktivnosti na tom planu u velikoj meri realizovale u poslednjih 12 meseci.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: