Srbija najnekonkurentnija u EU

Nacionalne vesti - Sreda 11.06.2014 - 13:58

Srbija je manje konkurentna od članica EU ali i od ostalih kandidata za EU, i treba da sprovede sveobuhvatne reforme.

(Ilustraciaj: poslovni-savjetnik.com) (Ilustraciaj: poslovni-savjetnik.com)
Tim reformama bi Srbija morala da unapredi poslovnu klimu, digitalnu agendu i obrazovanje kao osnove za "pametan" rast.
 
Pored toga, prioritet Srbije u jačanju konkurentnosti biće izgradnja institucionalnih kapaciteta, navodi se u izveštaju o evropskoj konkurentnosti za 2014. Svetskog ekonomskog foruma (SEF). 
 
Analitičari Foruma ocenjuju da Srbija mora mnogo toga da uradi kako bi popravila stanje na nefleksibilnom tržištu rada čije su karakteristike neusklađenost između produktivnosti i plata, slabe veze poslodavca i radnika i visoka stopa nezaposlenosti mladih. 
 
Srbija je za ukupnu konkurentnost u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma dobila ocenu 3,46 od mogućih sedam. 
 
Gledano po kriterijumima za ocenu, Srbija ima nešto više od 3,46 za inkluzivan rast, socijalnu inkluziju, održiv rast i ekološku održivost, a manje od toga za tržište rada i zaposlenost, "pametan" rast, okruženje za poslovanje i kod inovacija. 
 
Kako je preneo Euraktiv Srbija, konkurentnost evropskih zemalja merena je na bazi napredovanja ka "pametnom", inkluzivnom i održivom rastu, što su prioriteti strategije Evropa 2020. 
 
Mereni su okruženje za poslovanje, napredak s digitalnom agendom, inovativnost, obrazovanje, tržište rada i zaposlenost, socijalna uključenost i ekološka održivost. 
 
Izveštaj o konkurentnosti SEF radi se na dve godine i u njemu se ocenjuje napredak Evrope u poboljšanju konkurentnosti baziran na strategiji Evropa 2020. 
 
Ovo je drugi po redu izveštaj, a SEF će nastaviti da ih radi do kraja decenije. Desetogodišnju strategiju Evropa 2020 Evropska komisija je pokrenula u martu 2010. godine.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: