Srbija nije tražila od Rusije veto za Srebrenicu

Nacionalne vesti - Četvrtak 18.06.2015 - 16:18

Državni vrh Srbije nije uputio zvaničan zahtev Rusiji da zatraži ulaganje veta na rezoluciju o Srebrenici, saznaje B92 iz izvora bliskih državnom vrhu Srbije.

Hoće li Rusija samoinicijativno reagovati? Hoće li Rusija samoinicijativno reagovati?

Prema našim saznanjima, o predlogu rezolucije vode se konsultacije s diplomatama, a zvanično nikakav zahtev nije upućen Moskvi po pitanju eventualnog stava Rusije u trenutku kada se rezolucija bude našla pred Savetom bezbednosti.

Prethodno su “Večernje novosti” objavile da bi u srpskom državnom vrhu u četvrtak trebalo da počnu konsultacije o poziciji Srbije u vezi sa rezolucijom o Srebrenici.

Pred Srbijom su, prema beogradskomn dnevniku, praktično dve mogućnosti.

Prva je da se priključi zahtevima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je, kako „Novosti“ ističu, da pokuša da u direktnim razgovorima sa Londonom ili preko neke od članica SB, amandmanima izmeni tekst dokumenta, koji je u mnogim delovima veoma nepovoljan za Srbiju.

Ranije je “Danas” pisao da bi Rusija mogla da stavi veto u SB UN na rezoluciju o Srebrenici, ali je prethodno neophodno da Srbija izrazi protivljenje zbog predloženog dokumenta da bi dobila podršku Moskve.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: