Srbija plaća Bregzit

Nacionalne vesti - Četvrtak 30.06.2016 - 17:23

Velika Britanija i Evropska unija su posle Bregzita ušle u period velike neizvesnosti, a deblji kraj bi mogla da izvuče Srbija.

Britanac Majkl Devenport je i dalje šef Misije EU u Srbiji; Foto: D. Ristić Britanac Majkl Devenport je i dalje šef Misije EU u Srbiji; Foto: D. Ristić

Ovo su “Blicu” rekli diplomatski izvori iz Brisela i Londona odgovarajući na pitanje o posledicama britanskog referenduma po evropske integracije Srbije.

- Čeka nas period velike neizvesnosti, koji će potrajati neko vreme.

A ta neizvesnost bi mogla da nanese veliku štetu Srbiji - kažu naši sagovornici.

Velika Britanija je u Briselu, svega koji dan posle odluke o istupanju iz EU, odlučila da blokira otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Naši sagovornici iz Evropske komisije kažu da im najnoviji stav Londona “uopšte nije jasan”, s obzirom na to da Britanci dosad nisu imali primedbe na otvaranje tih poglavlja, ključnih za vladavinu prava u Srbiji.

Kako objašnjavaju iz EK, na prethodnom sastanku radne grupe za proširenje zamerke su imali Hrvatska, Rumunija i Bugarska, ove dve zemlje u vezi s manjinskim pravima, ali se to ispeglalo.

Sada se “niotkuda” pojavila britanska blokada.

Diplomatski izvori „Blica“ iz Londona sve objašnjavaju “tehničkim primedbama”.

- Imamo izvesne primedbe tehničke prirode u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24.

Proces donošenja odluka je u toku i ne znamo koliko bi mogao da potraje - kažu britanske diplomate ne želeći da objasne šta tačno zameraju Srbiji.

Na primedbu “Blica” da Britanija sada blokira Srbiju u EU, a sama je donela odluku da joj EU više nije potrebna, naši sagovornici kažu da tu nema ništa nelogično.

- Velika Britanija je i dalje punopravna članica EU.

U skladu s članom 50 Lisabonskog ugovora, bićemo član još najmanje dve godine, i to vreme ćemo iskoristiti da se u punom kapacitetu zalažemo za svoje vrednosti i branimo svoje interese - poručuju naši izvori.

Situaciju sa velikom neizvesnošću dodatno komplikuje to što ni u Londonu ne znaju ko će predvoditi vladu i državu od rane jeseni.

Naime, premiijer Dejvid Kameron se povlači sa funkcije, a izbori za novog lidera Konzervativne partije, koji će ujedno biti i novi premijer, zakazani su za 9. septembar.

- Očekuje se da će dva glavna kandidata za lidera konzervativaca i premijera biti bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson i aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej.

Džonson je bio glavni zagovornik Bregzita, dok je Mejova bila za ostanak u EU, ali se u kampanji držala vrlo rezervisano i ima kapacitet da objedini sva krila u Konzervativnoj partiji.

Ako bi Džonson postao premijer, niko ne zna kako će se ponašati u vezi sa Srbijom, šta će mu pasti na pamet.

Međutim, ako Tereza Mej bude premijerka, Srbiji se loše piše jer je ona tvrdo protiv proširenja - objašnjavaju izvori „Blica“.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: