Srbija počinje izlaganje o genocidu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 10.03.2014 - 09:24

Zastupnici Srbije pred Međunarodnim sudom pravde počeće izlaganje o hrvatskoj tužbi za genocid, a tokom ove sedmice će najvišem sudu UN izložiti i argumente za kontratužbu da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja, u avgustu 1995.

Kolone izbeglica tokom 90ih Kolone izbeglica tokom 90ih
U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.
 
Genocid je, kako se navodi u kontratužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.
 
Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zaveru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spreči i kazni.
 
Zastupnici Hrvatske okončali su 7. marta iznošenje argumenata u prilog optužbi za genocid protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu, JNA i paravojne snage pod njihovom kontrolom, 1991-95, pokušale da unište Hrvate na teritorijama Hrvatske predviđenim da uđu u "Veliku Srbiju".
 
Na početku usmene rasprave pred MSP-om u ponedeljak, šefica pravnog tima Hrvatske Vesna Crnić - Grotić, pored ostalog navela je da Hrvatska nije, iako je želela da o tome pregovara, odustala od tužbe protiv Srbije jer su politički lideri u Srbiji zadržali stav poricanja zločina.
 
U tom kontekstu je navela da je u nedavnim intervjuima predsednik Srbije Tomislav Nikolić negirao genocid u Srebrenici, uprkos presudi tog suda, koji je utvrdio da se taj genocid dogodio (ali nije Srbiju oglasio odgovornom).
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: