Srbija ugrožena ako Ukrajina ne plati gas

Nacionalne vesti - Utorak 24.02.2015 - 10:00

Rusija će u četvrtak u potpunosti prekinuti dostavu gasa Ukrajini ukoliko Kijev ne isplati svoja dugovanja, što bi moglo da dovede do tranzitnog rizika i za Evropu, odnosno Srbiju jer se snabdeva tom trasom gasa, saopštio je "Gasprom".

(Ilustracija) (Ilustracija)

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da Ukrajina nije platila gas isporučen u martu i da trenutno izvlači sve što može iz plaćenih zaliha, čime ozbiljno rizikuje ukidanje isporuke gasa.

Od ranije uplaćenog avansa ostalo je još para samo za 219 miliona kubnih metara gasa.

- Potrebna su dva dana da bi stigla uplata Naftogasa na račun Gasproma. Zbog toga će isporuka 114 miliona kubnih metara gasa Ukrajini dovesti do potpune obustave isporuke ruskog gasa već za dva dana, što će dovesti do ozbiljnog rizika tranzita za Evropu - rekao je Miler.

Kako je javila agencija Tas, Naftogas Ukrajine je u ponedeljak saopštio da je Rusija prekršila Briselski sporazum time što nije ispunila zahtev za isporuku gasa Ukrajini na osnovu avansno plaćenog gasa.

Rusija obezbeđuje oko 30 odsto potreba Evrope za gasom, a 55 odsto ove količine transportuje se kroz Ukrajinu, preko koje se snabdeva i Srbija.
 

Blic, Ra[a tudej, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: