Srbiji potrebne dublje reforme

Nacionalne vesti - Četvrtak 19.11.2015 - 13:19

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da je Srbija na pravom putu, ali da su za veći veći rast potrebne dublje reforme, te da je budžet za sledeću godinu prilika da vlada pošalje signal da je napravljen korak u pravom smeru.

Investicije na niskom nivou; Foto: Tanjug/Rade Prelić Investicije na niskom nivou; Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je na konferenciji Beogradske berze "Upgrade in Belgrade" rekao da Vlada ne sme odustati od plana da do kraja godine reši pitanje sedam strateških preduzeća, a do maja sledeće godine ostalih deset i da će od tog posla u velikoj meri zavisiti dalja sudbina fiskalne konsolidacije.

Svi pozitivni efekti koje je vlada do sada postigla bi, kako je rekao, mogli biti poništeni ukoliko se ne nađu rešenja za ova strateška državna preduzeća.

"Najveći rizik postoji u energetskom sektoru. Ako Vlada ne reši problem RTB Bora, Resavice.... izostaće efekti fiskalne konsolidacije", ukazao je on.

Govoreći o budžetu za 2016. godinu, šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu je rekao da će biti teško izbalansirati ga, navodeći da bi jedna od ključnih stavki trebalo da bude povećanje javnih investicija koje su u ovoj godini bile na niskom nivou.

On je rekao da bi na strani prihoda Vlada trebalo da uloži dodatne mere kako bi se ostvarila još veća naplata poreskih prihoda, što bi, kako je naveo, omogućilo veće javne investicije.

Na rashodnoj strani, Verheijen je rekao da je moguće smanjenje rashoda za robe i usluge, i to posebno u delu nabavki lekova.

Pomenuo je i da je potrebna reforma sistema podsticaja kroz Zakon o ulaganjima, i da Svetska banka na tom poslu radi zajedno sa Ministarstvom privrede.

Govoreći o investicionoj klimi, Verheijen je rekao da Srbija jeste dosta napredovala na Duing biznis listi Svetske banke, ali da i dalje ostaje ispod proseka u odnosu na region po uslovima poslovanja.

Verheijen je istakao da je ovogodišnja stopa privrednog rasta u Srbiji veća od očekivane, što je, zajedno sa reformama koje Srbija sprovodi, pozitivno iznenađenje.

Međutim, ukoliko Srbija i druge zemlje Jugoistočne Evrope žele da uhvate korak sa Evropom, Verheijen je rekao da bi privredni rast u Srbiji na godišnjem nivou trebalo da iznosi oko pet-do sedam odsto BDP-a i to u narednih nekoliko godina.

"Treba da ciljate na pet odsto, a ne 0,5 odsto rasta BDP-a", poručio je.

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: