SR:HR - nerešeno

Nacionalne vesti - Utorak 03.02.2015 - 11:47

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je u celini tužbu Hrvatske i kontratužbu Srbije u kojoj su jedna drugu optuživale za genocid

Delegacija Sr ije na izricanju presude foto Blic Delegacija Sr ije na izricanju presude foto Blic

Predsednik suda Peter Tomka iz Slovačke je na početku čitanja presude rekao da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. kada je SRJ postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju genocida.

- Sud ne može pre tog datuma smatrati Srbiju odgovornom u smislu člana 9 Konvencije. Država koja je postala potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9 - naveo je Tomka.

To znači da je najmanje jedan deo hrvatske tužbe odbijen, jer se u tužbi navodi da je Srbija odgovorna za zločine u Vukovaru izvršene 1991. godine.

Sudija je kazao da je kontratužba Srbije utemeljena pošto je Hrvatska postala potpisnica Konvencije 8. oktobra 1991.

- Dela koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - kazao je.

On je odbacio optužbe protiv Srbije za genocid pre 27. aprila 1992. kad je Savezna Republika Jugoslavija postala članica UN.
 
Srpska protivtužba utemeljena

Istovremeno, Sud je ocenio da je srpska protivtužba utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu, pošto je Srbija potpisnica Konvencije postala 8. oktobra 1991. To znači da su dela počinjena 1995. godine, odnosno tokom "Oluje", obuhvaćena Konvencijom.
 
Sud je utvrdio da su JNA i srpske snage učinile dela protiv zaštićene grupe.

Haški sud je zaključio da kriminalna dela nisu počinjena da  bi bili uništeni Hrvati, već da bi se oni oterali da bi se oni iselili.

Kada su u pitanju u dešavanja u Vukovaru, Sud je zaključio da je to bilo reagovanje na proglašenje nezavisnosti Hrvatske.

- Namera nije bila da se fizički unište pripadnici zaštićene grupe, već da se oni kazne zbog statusa neprijatelja - pročitao je Tomka.

Dela JNA i srpskih snaga imale za rezultat proterivanje, a ne sistematsko uništavanje Hrvata, zaključak je Suda. Takođe je zaključeno i da svi borci nisu ubijeni, a pojedini su i evakuisani što "dokazuje da JNA i srpske snage nisu ubijale sve Hrvate koji su pali u njihove ruke".

- Hrvatska nije dokazala da se radilo o nameri i zaveri da se delomično ili u celini  unište Hrvati, odnosno počini genocid. Hrvatska tvrdnja mora se u celosti odbaciti - kazao je sudac Tomka.
 
Nema genocidne namere Hrvatske

U razmatranju srpske kontratužbe Tomka se pozvao na Brionske transkripte na osnovu kojih je, kazao je, jasno da je hrvatskim čelnicima bilo jasno da će operacija "Oluja" dovesti" do masovnog progona.

- Ipak, i ako bi bilo dokazano da je progon bila namera, nije bila namera fizičko potpuno uništenje srpskog stanovništva. Sud zaključuje da nije dokazano da su ubistva zaštićene grupe nešto što je počinjeno kao rezultat planiranja istrebljenja - kazao je Tomka.

Sud je konstatovao da nije utvrđena namera da bude počinjen genocid.

- Sud ne vidi u akciji Oluju nameru hrvatskih vlasti da uništi Srbe - kazao je Tomka.

Oslanjajući se na konačnu oslobađajuću presudu Haškog tribunala hrvatskom generalu Antu Gotovini, sud je utvrdio da nije dokazano da su vlasti i snage Hrvatske imale "genocidnu nameru" da krajiške Srbe unište kao etničku grupu, što je nužan uslov za genocid.

Kako je saopštio predsednik najvišeg suda UN Petr Tomka, nije utvrđeno da je bilo nezakonitog, neselektivnog i namernog granatiranja gradova u Kninskoj krajini.

To nije dokazano ni Brionskim transkriptom, niti iz izjava svedoka. Značajan deo Srba "pobegao" je iz Krajine, što je direktna posledica hrvatskog granatiranja, a Brionski transkripti pokazuju da je hrvatsko vodjstvo bilo svesno da će egzodus uslediti, pa ga čak, donekle, i smatralo poželjnim.

- Ali, "čak i da je dokazana namera da se Srbi proteraju", to nije dovoljno da se dokaže "genocidna namera" hrvastkog vođstva da uništi Srbe kao etničku grupu - zaključio je Međunarodni sud pravde.

Presuda MSP je konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države su u obavezi da po njoj postupe.

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: