Srpska lista ne da glasove za vojsku Kosova

Nacionalne vesti - Ponedeljak 25.09.2017 - 08:41

Beograd -- Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova, kaže Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste.

Potrebna dvotrećinska saglasnost nealbanskih poslanika FOTO: president.ksgov.net Potrebna dvotrećinska saglasnost nealbanskih poslanika FOTO: president.ksgov.net

Prema njegovim rečima, Srpska lista ostaje pri stanovištu da je Kfor po Rezoluciji SB UN 1244 jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije koja je 1999. godine došla uz saglasnost Beograda.

On u izjavi za "Večernje novosti" tako reagovao na navode predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da će do kraja ove godine biti formirana tzv. vojska Kosova, odnosno da će se bezbednosne snage transformisati u oružane snage.

Tači je formiranje "vojske" do kraja godine naveo kao "obavezu" nove kosovske vlade.

Politički predstavnici Srba, međutim, opominju da je bez saglasnosti manjinskih zajednica, odnosno dve trećine glasova nealbanskih poslanika, uključujući i poslanike Srpske liste, nemoguće doneti zakon o formiranju kosovske "vojske".

"U predizbornom programu sa kojim smo nastupali na nedavnim parlamentarnim izborima saopštili smo stav povodom tzv. vojske Kosova i za njega smo dobili podršku 98 odsto Srba na Kosovu i Metohiji.

To znači da ni sada tu poziciju nećemo promeniti i da nećemo podržati formiranje oružanih snaga", izričit je Simić.

Novosti, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: