Srpski hemičar na pragu otkrića leka za ebolu

Nacionalne vesti - Sreda 20.05.2015 - 22:02

Tim naučnika, na čijem je čelu srpski hemičar Bogdan A. Šolaja, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti, otkrio je lek kojim je uspešno tretirano do 90 odsto miševa izloženih virusu ebole, objavio je “Medikal pres”.

Foto: Reuters Foto: Reuters

Dok neki istraživači razvijaju vacine da spreče zarazu, drugi se fokusiraju na lekove za ovu bolest. Oni istražuju niz jedinjenja, uključujući postojeće lekove za malariju i grip.

Šolajin tim ispituje moguće vidove lečenja proučavanjem kategorije molekula, takozvane diazachrysenes, za koje je laboratorijskim testovima utvrđeno da nisu toksične i das u efektivne protiv najjačeg bakterijskog toksina - botulinum neurotoxin.

Tragajući za potencijalnim lekom protiv ebole, naučnici su suzili ispitivanje na nekoliko diazachrysenes molekula. U njihovoj studiji, čak 70 do 90 odsto miševa koji su primili jedno od tri eksperimentalna jedinjenja preživelo je infekciju i nije bilo nikakvih očiglednih sporednih efekata, navodi “Medikal pres”.

Američka Agencija za hranu i lekove tek treba da odobri neki lek ili vakcinu protiv virusa ebole, kojim je od izbijanja epidemije u decembru 2013. zaraženo više od 25.000, a umrlo oko 10.000 osoba, ukazali su Šolaja, Reka G. Pančal i drugi naučnici u timu.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “ACS Infektivna oboljenja”.

Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: