Stranci neće PUPS u vladi

Nacionalne vesti - Četvrtak 03.04.2014 - 22:39

Investitorima u Srbiji je od ključne važnosti da se promeni Zakon o radu zbog čega ne žele da PUPS bude deo nove vlade, piše “Danas“.

Krkobabić mlađi Krkobabić mlađi

Strani investitori i inostrana, pre svega, zapadna privredna udruženja u Srbiji zabrinuti su zbog spekulacija aktuelnih poslednjih dana da bi PUPS ipak mogao da uđe u novu vladu, u kojoj bi dobio visoke funkcije u okviru Ministarstva rada, saznaje “Danas“ iz više diplomatskih izvora.

Prema saznanjima ovog lista, stranci u Srbiji strahuju da bi ponovnim ulaskom u vlast Partija ujedinjenih penzionera Srbije kočila usvajanje ključnih reformskih propisa, pre svega izmena postojećeg Zakona o radu.

Ono što stranim privrednicima u Srbiji, ali i domaćim kompanijama smeta jeste to što u slučaju otkaza radnicima moraju da isplate otpremnine za svaku godinu radnog staža, bez obzira gde su radili, zatim to što ugovor na određeno traje samo godinu dana, kao i način određivanja minimalca, procedura za otkaz i prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. Oni smatraju da je te stvari neophodno zakonski promeniti.

Potpredsednik PUPS-a Momo Čolaković izjavio je za “Danas“ da on ne učestvuje u pregovorima o novoj vladi i da informacije u vezi s tim može da daje samo zamenik predsednika partije Milan Krkobabić.

“Što se tiče stranih investitora, niko od njih nema razloga za zabrinutost ako PUPS uđe u vladu Srbije, jer ćemo raditi u interesu najsiromašnijih, penzionera i radnika, a ne protiv nekoga“, naveo je Čolaković. Na pitanje da li to znači da bi PUPS bio spreman i za radikalnije promene Zakona o radu, on je odgovorio da su “spremni za izmene“ i to “u skladu s evropskim propisima“.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je za “Danas“ da konfiguracija nove vlade, s obzirom na izborne rezultate i dominaciju jedne stranke, ukazuje da više neće biti moguća koaliciona ucenjivanja.

“Jedna stranka će sada imati kontrolu nad svim resorima. PUPS, ukoliko uđe u vladu, može da napravi štetu samo ako mu to glavni u vladi dozvoli. Strah stranih investitora, dakle, nije naročito opravdan, jer će glavni, onaj koji će biti gospodar vlade, biti bliži politici koju je vodio Sašu Radulović“, objasnio je Madžar.

I ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da će PUPS, pod uslovom da ih Aleksandar Vučić pozove, biti samo “igračka, odnosno potencijalno žrtveno jagnje“. Prema njegovim rečima, mali partneri u budućoj vladi neće moći ništa da rade po svome, već će sprovoditi politiku SNS.

Funkcioneri naprednjaka tvrde da za sada nisu imali pregovore s potencijalnim koalicionim partnerima i da ih neće ni imati sve dok njihov lider Aleksandar Vučić prvo ne napiše program i plan rada vlade. SNS će u subotu održati sednicu Predsedništva stranke, kada će biti donete prve odluke o budućoj vladajućoj koaliciji.

OK RADIO, Danas

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: