Struja poskupljuje 15 odsto

Nacionalne vesti - Sreda 10.06.2015 - 08:12

Cena struje u Srbiji biće povećana za 15 odsto, saznaje Tanjug u sedištu Međunarodnog monetarnog fonda.

foto: Kurir/Beta foto: Kurir/Beta
Vlada bi trebalo da usvoji izveštaj o svemu što se desilo u srpskim finansijama i ekonomiji u prva tri meseca da bi ga dostavila Međunarodnom monetarnom fondu. 
 
U njemu bi mogla da bude i odluka o poskupljenju struje. MMF je tražio 15 odsto još 1. aprila, što podizanjem cene, što uvođenjem takse. Vlada je uspela da odluku odloži do ovog meseca, do usvajanja plana o restrukturiranju Elektroprivrede.
 
"To su odluke koje se odnose na ispunjenje stvari koje će ući u memorandum", navodi ministar finansija Dušan Vujović, koji očekuje odluku na sednici Vlade i da će resorni ministar Aleksandar Antić izaći u javnost sa konkretnim podacima.
 
Za razliku od ministra finansija, koji kaže da predlog već postoji, ministar energetike naglašava da je cena struje tema o kojoj će se još pričati.
 
Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da će se u narednim danima razgovarati o ceni struje. "O tome još razgovaramo i pokušavamo da te korekcije u interesu građana budu najmanje moguće", ističe Antić.
 
Vlada Srbije bi, prema nezvaničnim najavama, na sednici u četvrtak trebalo da razmatra predlog o poskupljenju električne energije, koji će potom dostaviti Agenciji za energetiku.
 
U EPS-u kažu da poskupljenje od nadležne Agencije za energetiku još nisu tražili. Podsećaju da je prema Zakonu o zaštiti potrošača potrebno da prođe 30 dana od najave poskupljenja do primene novih cena, pa skuplje kilovate ne treba očekivati pre prvog avgusta. 
 
Razlog za to je i što gotovo nikada struja nije poskupela na pola meseca, jer bi to otežalo obračun. Zanimljivo je i da je poslednje poskupljenje od nepunih 11 odsto bilo pre dve godine, baš 1. avgusta.
Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: