Sunčanje: Ova pravila morate poštovati

Zivot i stil - Nedelja 15.06.2014 - 08:35

Sezona je sunčanja pred nama. Mnogi već sada pokušavaju da uhvate taman ten, ali sa sunčanjem treba postupati oprezno.

Image courtesy of Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net Image courtesy of Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Statistike pokazuju kako sve veći broj ljudi ima problema s kožom zbog posledica sunčanja. Nažalost, sve je i veći broj zloćudnih obolenja koja mogu rezultirati smrću. Stručnjaci ističu kako je sve to moguće izbeći ako samo malo pripazite. Sunčanje nije više ono što je bilo i danas važe nova pravila. Naučite ih i sačuvajte svoje zdravlje.

Obavezno pripremite kožu za sunčanje

Pre izlaganja suncu, kožu treba dobro pripremiti. To ne znači odlazak u solarijum, nego dobar piling i čišćenje. Priprema je važna jer uklanja mrtve epitelne ćelije, pojačava cirkulaciju i podstiče regeneraciju kože. Nakon pilinga, kožu treba namazati kremama koje sadrže vitamin C, A i E i koenzim Q10. Takve kreme kožu će dobro hidrirati i povećati joj elastičnost.

Nigde bez krema za sunčanje

Ne treba posebno napominjati da su kreme za sunčanje nužnost. Najbolje je koristiti one s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ni one nisu svemoćne pa ih treba nanositi svaki put kada izađete iz vode i u pravilu svaka dva sata, bez obzira na to da li ste se kupali. Naime, s vremenom aktivni sastojci kreme počinju da se raspadaju pa je zato važno da se što češće mažete.

I očima treba zaštitu

Mnogi za vreme sunčanja ne razmišljaju o očima, ali i njih je važno zaštititi. Kvalitetne naočari za sunčanje koje štite od UV-zračenja su imperativ. Bilo bi dobro i da na glavi imate šešir sa širim obodom. Nekvalitetne naočari bez UV zaštite mogle bi vas skupo koštati, a zdravlje ipak treba biti na prvom mestu.

Izbegavajte sunce od 11 do 16 sati

Najintenzivnije štetno zračenje je u vremenu od 11 do 16 sati. Zato u to vreme treba izbegavati izlaganje suncu. Koliko god bile jake zaštitne kreme, od nekih štetnih uticaja u ovih pet sati tokom dana neće vas zaštititi. Jedina je zaštita da u tom vremenu u potpunosti izbegavate sunčanje.

Obavezna nega nakon sunčanja

Briga za kožu se ne završava odlaskom s plaže. Vrlo je važno da se nakon sunčanja i kupanja istuširate. Nakon toga, kožu namažite hidratantnom kremom bogatom vitaminima. Na taj način koža će sačuvati vlagu i elastičnost.

I prehrana igra važnu ulogu

Kako ne bi došlo do dehidracije, važno je piti puno tečnosti. Stručnjaci kažu nikako ne manje od dva litra dnevno. Najbolja je voda i povremeno zeleni sokovi. Treba pripaziti i na prehranu. Neka bude lagana, s puno voća i povrća. Organizam će tako biti spremniji za izazove vrućina i sunca.
 

TPORTAL, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: