Švajcarska odobrila ekstradiciju Orića

Nacionalne vesti - Četvrtak 25.06.2015 - 14:34

Švajcarski sud odobrio ekstradiciju ratnog komandanta Nasera Orića Bosni i Hercegovini, saznaje "Tanjug".

foto:Sandzakpress foto:Sandzakpress
 
Pravosudni organi Švajcarske doneli su odluku da ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića izruče Bosni i Hercegovini, javlja Rojters.
 
"Federalna kancelarija za pravosuđe odobrila je danas ekstradiciju Nasera Orića Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju Kancelarije.
 
Orić je uhapšen pre dve nedelje na osnovu srpske poternice. I BiH i Srbija su tražile njegovu ekstradiciju.
 
Bio je komandant muslimanskih snaga, a Haški tribunal ga je osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.
 
Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".
 
Po izbijanju rata u BiH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Štaba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.
 
Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.
 
Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego Što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisani helikopterom na područje pod kontrolom Armije republike BiH. 
Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: