Tadić i Pajtić krenuli Dinkićevim stopama

Nacionalne vesti - Ponedeljak 19.10.2015 - 08:48

Lideri DS-a i SDS-a sve češće prave saveze s lokalnim političarima, ali ni to nije garancija da će imati podršku dovoljnu za prelazak cenzusa.

Bez čvrstog biračkog jezgra neće vredeti lokalni aranžmani; Foto: Beta/Nenad Petrović Bez čvrstog biračkog jezgra neće vredeti lokalni aranžmani; Foto: Beta/Nenad Petrović

Preko regionalnih saveza do cenzusa – parola je kojom bi mogla da se opiše Tadićeva i Pajtićeva strategija u borbi za ulazak u parlament ukoliko dođe do vanrednih izbora.

U ovom pokušaju lidera DS-a i SDS-a kao da se prepoznaje „Dinkićev rukopis” koji je svoj G17 koristio kao platformu za okupljanje u novu političku firmu – Ujedinjeni regioni.

Posle političkog debakla Mlađana Dinkića na izborima 2013. preostali restlovi „regionalista“ traže novo političko uhleblje.

Tako je nekadašnji funkcioner URS-a, a danas predsednik opštine Trstenik i Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić, potpisao dogovor o saradnji s Borisom Tadićem i Socijaldemokratskom strankom.

NPS koji predvode i drugi nekadašnji članovi URS-a iz jugoistočne Srbije, proletos je sličan dogovor postigao s pokretom Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića.

Istovremeno, u gradovima poput Kragujevca ili Zaječara i Demokratska stranka okrenula se bivšim Dinkićevim saradnicima – nekadašnjim gradonačelnicima Veroljubu Stevanoviću, i njegovom pokretu Zajedno za Šumadiju, i Bošku Ničiću, koji je na čelu inicijative „Živim za Krajinu”.

Za analitičara Dejana Vuka Stankovića saradnja SDS-a ili DS-a s lokalnim pokretima možda liči na praksu koju su birači u Srbiji mogli da vide i ranije, ali je zapravo zdravorazumski postulat političkog nadmetanja.

„To je deo borbe za opstanak.

Na prošlim izborima Tadiću je značajnu podršku donelo to što se ujedinio s Nenadom Čankom.

I sada se pominje da će praviti savez s LDP-om i Čedomirom Jovanovićem.

Ono što je bitno kod svih pomenutih lidera jeste da su prinuđeni da se mire i udružuju.

Njima je prošao politički zenit, kao ličnosti koje samostalno mogu da probude birače i motivišu ih.

Tadić je to mogao 2004. i 2008. a delimično i 2012”, dodaje Stanković.

Zato, po njegovoj oceni, za SDS koalicija s nekim na lokalu ipak nije toliko značajna, koliko pitanje da li će se Tadić pred neke nove izbore pozicionirati među biračima i kako će voditi kampanju.

„Ako ne oformi neko čvrsto biračko jezgro neće vredeti lokalni aranžmani.

A ni te koalicije se ne mogu praviti nasumično, već s dobrom računicom kakva je reputacija budućeg saveznika u njegovom kraju da ne bi koštale više nego što donose”, podseća Stanković za naš list.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: