Tanjug, ali info

Nacionalne vesti - Petak 27.11.2015 - 08:37

Osnivači Tanjuga Moše Pijade i prvi direktor Vladislav Ribnikar, verovali su u ideje revolucije. Kada je socijalizam zamenila demokratija, Tanjug je ipak preživeo, iako je Svevišnji istisnuo Marksa i drugove.

Sa estrade na medije; Foto: Zorana Jevtić Sa estrade na medije; Foto: Zorana Jevtić

Ali, kako se ispostavilo da tranzicioni period traje večno, kao revolucija koja teče, Moša i Vladislav se, najverovatnije, sada krste kada posmatraju sudbinu svog medijskog čeda.

Nije poznato da li se i najmoćniji Srbin krsti, ali Aleksandar Vučić ne krije da je njegov ključni istražitelj u otkrivanju vlasništva u medijima, postao, božji izaslanik, Sveti Petar.

Nije poznato da li je verujući i ugledni estradni menadžer i do juče poslanik SNS-a Saša Mirković, ali pretpostavljam da se i građani koji su glasali za naprednjake, kao i njihovi politički protivnici, sigurno mole za svoju budućnost, dok posmatraju kako nekadašnji estradni menadžer ekspresno postaje medijski mogul.

Njegova najnovija akvizicija je „Tanjug info”. Nije to onaj slavni Tanjug koji volšebno objavljuje vesti na servisu, iako je ugašen.

Nije to ni onaj Tanjug, koji je valjda, u preraspodeli medijske i političke moći u vladajućoj ekipi, prepisan Željku Mitroviću.

I Mirkovićev Tanjug je Tanjug, ali info. U ovoj medijskoj rašomonijadi, gde je dezorijentisan i Sveti Petar, „Tanjug info” je predstavljen kao buduća škola novinarstva i internet portal.

Mirković objašnjava da su mu potrebni mladi kadrovi i brz medij. A za brz medij, potreban je i glodur s brzom karijerom.

Tako je odgovorni urednik „Tanjuga info” Boris Vuković tek pre godinu dana završio „Blicovu” školu novinarstva. Takoreći s kursa Vuković je postao šef brzog medija čiji vlasnik kao da je uključio forsaž i preuzima medij za medijem.

Istina je da karijera Saše Mirkovića podseća na – „čaroliju”. Tako se zove dečji muzički festival koji je osnovao sa Leontinom Vukomanović.

Pošto je političar i medijski tajkun robusne građe postao suvlasnik ekstraprofitabilne dečje muzičke scene, prebacio se na sportsku. S legendom splavarskog turbo-folka Acom Lukasom, kupio je dnevni list „Sport”.

Saša i Aca se nadaju da će svojim, više životnim, a manje novinarskim iskustvom, preporoditi list slavne tradicije ali malog tiraža. Čovek koji je doveo Mariju Šerifović na evrovizijski tron, sebe je doveo na zaječarski presto.

Potom je osvojio stolicu u srpskom parlamentu. Već ima televiziju Moja TV. Priča se da je želeo da kupi i Studio B.

Jasno je da Saša Mirković akumulira medijsku moć, ne zapostavljajući političku.

Pošto se već pozicionirao kao Palma istočne Srbije, koji razbarušenim stilom i čvrstom rukom upravlja Zaječarom, njegov informativni prodor u Beograd, najavljuje i čarobnjački uspon u prestonici.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: