Telekom vredi 50% više

Nacionalne vesti - Petak 06.02.2015 - 11:51

Za Telekom Srbija, prema prvim procenama, moglo bi biti ponuđeno 40 do 50 odsto više novca nego prilikom poslednjeg neuspelog pokušaja prodaje tog preduzeća.

(Foto: naslovi.net) (Foto: naslovi.net)

- Privatizacija se radi korak po korak, sa najboljom namerom. Zadržavamo pravo da ne idemo u privatizaciju ako ne dobijemo povoljne uslove, odnosno da idemo u privatizaciju ako dobijemo dobre uslove - kazao je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

Vujović smatra da je prednost Telekoma to što ima veliko učešće na tržištu balkanskog regiona, "što podiže cenu", ali kako je dodao, "ograničavajući faktor može da bude tržište koje ipak nije preveliko, kao i što nemamo dovoljno sredstava da se ulaže u razvoj i inovacije kako bi se držao korak u bici za tržište telekomunikacionih usluga".

Prema njegovim rečima, izbor savetnika za privatizaciju Telekoma, za šta je tender raspisan 5. februara, omogućiće sagledavanje šta se još može uraditi na poboljšanju Telekoma pre privatizacije, u domenu uvođenja novih tehnologija ili strukturnih intervencija.

Kako je istakao, sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno je da se prihodi od privatizacije mogu koristiti i za otplatu najskupljih dugova, kao i za komletiranje najvažnijih infrastrukturnih projekata da bi se povećalo zapošljavanje i rast.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51% te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra. Jedini ponuđač, austrijski Telekom, nije bio spreman da izdvoji toliku sumu odjednom već 950 miliona evra u gotovini, a ostatak traženog novca je ponudio kroz investicije, ali je tender propao.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju gradjani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

B92, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: