Testovi krvi koji vam mogu spasiti život

Zivot i stil - Četvrtak 19.06.2014 - 07:12

Odgovoran odnos prema sopstvenom zdravlju podrazumeva redovno kontrolisanje krvi i urina, čak i ako se osećate sasvim dobro.Međutim, ako osećate neke tegobe kojima ne možete da odredite uzrok, određeni testovi krvi mogu vam pomoći da otkrijete o čemu je reč.

Neeta Lind / Flickr.com Neeta Lind / Flickr.com

Evo nekih od njih:

Test koji će vam pomoći da izbegnete infarkt

CRP test prepoznaje prisustvo C-reaktivnih proteina koji su indikatori zapaljenja u telu.

Hronična zapaljenja mogu naneti veliku štetu zdravim tkivima i naposletku dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i povećanog plaka na zidovima krvnih sudova. Osobe s visokim vrednostima C-reaktivnih proteina imaju dva puta veće šanse da dožive infarkt od onih kod kojih su te vrednosti manje.

Ako ste stariji od 40 godina i imate blago povišen holesterol, veći obim struka i porodičnu istoriju srčane bolesti, trebalo bi da uradite ovaj test.

Test koji vam može otkriti zašto ste hronično umorni

Test nivoa vitamina B12 fokusiran je na njegovu količinu u krvi. Nedostatak tog vitamina povezuje se s anemijom, problemima s nervima, problemima s memorijom, hroničnim umorom i poremećajima raspoloženja.

Trebalo bi da ga rade vegani i vegetarijanci, koji zbog eliminisanja proizvoda životinjskog porekla, obično pate od nedostatka vitamina B12. Takođe, osobe sa slabom želudačnom kiselinom su u većem riziku.

Ključni test krvi za žene

TSH test može otkriti probleme s tiroidnom žlezdom. Povišen nivo ovog hormona ukazuje na slab rad štitaste žlezde (hipotireoidizam), dok niži nivo ukazuje na preteranu aktivnost žlezde (hipertireoidizam).

Štitasta žlezda kod žena reguliše mnoge procese, uključujući menstrualni ciklus, rast kose, regeneraciju kože i mišića, nivo energije i raspoloženje.

Test bi trebalo da rade porodilje ili žene starije od 60 godina, koje češće pate od hipotireoidizma.

Test na vitamin koji mnogima nedostaje

Test na kalcifediol pokazuje koliko vitamina D ima u vašem telu.

Osim što ovaj vitamin podstiče apsorpciju kalcijuma u kostima i održava mišiće jakim, on nudi ključnu podršku vašem imunom sistemu i smanjuje rizik od kancera i depresije.

Neka istraživanja pokazuju da gotovo polovina stanovništva pati od nedostatka ovog vitamina.

Test koji može spasti vašu jetru

Test na hepatitis C ukazuje na bolest jetre usled infekcije virusom. Mnogi ljudi i ne znaju da su zaraženi, a ukoliko se infekcija ne leči na vreme, može dovesti do propadanja jetre, ciroze i kancera.

HUFFINGTON POST, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: