TS: Za Anu Brnabić i poslanike 15 prioriteta

Nacionalne vesti - Četvrtak 22.06.2017 - 16:45

Transparentnost Srbija uputila parlametarnim grupama i kandidatkinji za premijera Ani Brnabić, listu od 15 prioritetnih aktivnosti za aktuelni saziv parlamenta i za novu Vladu Srbije.

Rad vlade mora biti javan Rad vlade mora biti javan

Transparentnost Srbije smatra da je rad vlade mora biti javan, kao i odluke koje Vlada donosi. Za donošenje zakona mora biti jasno definisana procedura.

“Zakonsko preciziranje pravila za sprovođenje javnih rasprava i njihovo organizovanje u pripremi svih bitnih akata, zakonsko uređenje pokušaja uticaja na donošenje odluka, uključujući i lobiranje, kao i objavljivanje obrazloženja za predloge uredbi i zaključaka Vlade”, navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Ta organizacija smatra da je neophodno da informacije o međudržavnim sporazumima, koji isključuju primenu domaćih zakona, budu javne.

“Tako da građani i narodni poslanici koji odobravaju takve aranžmane, najčešće za infrastrukturne projekte, mogu da sagledaju da li su potencijalne koristi veće od štete koja će nesumnjivo nastati usled odsustva konkurencije”, navodi TS.

Političari ne smeju da se mešaju u istrage

Istovremeno Transparentnost smatra da tužiocima treba obezbediti sve uslove za rad, ali ih obavezati da aktivnije postupaju posebno u slučajevima sumnje na korupciju o kojima se govori u medijima i izveštajima državnih organa.

“U rad policije i pravosudnih organa Vlada, Skupština i političari ne treba da se mešaju ni tako što će sprečavati krivično gonjenje, ni tako što će tražiti da se neko krivično goni, a pogotovo ne saopštavanjem podataka o hapšenjima i krivičnim postupcima ili plasiranjem takvih podataka u odabrane medije”.

Državne službenike postavljati po konkursu

Nova Vlada trebalo bi da sprovede i zaostale obaveze prethodnih Vlada, kao što je depolitizacija i profesionalizaciju javnog sektora, od kojih neke datiraju još od 2005. godine.

“Očigledno je da do sada nije postojala politička volja da se svi najviši službenici u državnoj upravi postave na osnovu konkursa, a iz istog razloga se „v.d. stanje“ održava u javnim preduzećima, gde su konkursi obavezni već 4,5 godine.”

Transparentnost Srbija poziva Vladu i Skupštinu da daju doprinos poštovanju i poboljšanju pravila o finansiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, na koje se Srbija obavezala.

“Prioritet su dopune propisa koje bi jasnije razdvojile vršenje državne funkcije od političke promocije, povećanje javnosti podataka o izvorima finansiranja dok kampanja traje, preciziranje krivičnih dela u vezi sa nezakonitim finansiranjem i kupovinom glasova i podrška državnim organima koji treba da izvrše kontrolu poštovanja pravila.”, dodaje se u saopštenju.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: