Tužilaštvo traži 12 godina zatvora za Miškovića

Nacionalne vesti - Četvrtak 26.05.2016 - 18:52

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković koji se tereti za finansijske malverzacije sa putarskim preduzećima osudi na 12 godina zatvora

Miškovićeva odbrana traži oslobađanje; Foto: Milorad Milanković Miškovićeva odbrana traži oslobađanje; Foto: Milorad Milanković

"Tražim da se Miroslav Mišković oglasi krivim za krivična dela zloupotreba službenog položaja i poreska utaja u pomaganju i osudi na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora i novčanu kaznu", rekla je zamenica tužioca Tamara Ristić u Specijalnom sudu u Beogradu.

Sudija Maja Ilić odlučila je da završne reči osim tužilaštva imaju danas i neki predstavnici oštećenih, dok će odbrana završne reči izneti 9. juna.

Za završne reči predviđeno je dva časa, od čega jedan čas za Miškovića i drugi za njegove advokate.

Na početku, Mišković je izneo svoju odbranu povodom precizirane optužnice kojom mu se na teret stavlja krivično delo poreska utaja u pomoganju.

"Posle tri i po godine tužilac menja optužnicu koja je i ranije bila bez ijednog dokaza, a sada sa izmenjenom opet nema nijednog novog dokaza", rekao je Mišković.

On je naveo da mu tužilac za organizovani kriminal stavlja na teret da je svojim autoritetom izdavao naredbe za utaju poreza.

"Uvređen sam što mi se to stavlja na teret - da ja namećem svom sinu (Marku) da krši zakon. To je skandalozno i bazirano na pretpostavkama", rekao je Mišković.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović rekao je novinarima da zamenica tužioca nije dala obrazloženje zašto da se Mišković oglasi krivim, već da je rekla "jednu jedinu rečenicu u kojoj se ne pominje porez, što govori o dokaznom materijalu protiv Miškovića".

"U dvočasovnim završnim rečima pokušaćemo da podsetimo sudsko veće da je moguća samo jedna presuda, a to je oslobađajuća", kazao je Tomanović.

Miškoviću je suđenje, zbog zdravstvenih razloga, razdvojeno krajem prošle godine, pa presuda nije izrečena 25. marta kada je njegov sin Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za utaju poreza, ali su on i Milo Đurašković oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i sa kruševačkom Fabrikom maziva.

Miroslav Mišković je proveo osam meseci u pritvoru, a pušten je uz jemstvo od 12 miliona evra.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: