U Beču potpisana Deklaracija - za mir u regionu

Nacionalne vesti - Petak 28.08.2015 - 09:21

U zaključke Samita o zapadnom Balkanu ušla je Deklaracija o bilateralnim pitanjima, koju su potpisali šefovi diplomatija zemalja regiona, učesnica skupa u Beču.

Foto Lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici. Foto: Ministarstvo spoljnih poslova - Ognjen Stevanović Foto Lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici. Foto: Ministarstvo spoljnih poslova - Ognjen Stevanović

Hedvig Morvai ,izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, u izjavi Tanjugu, objasnila je da je Ministarstvo inostranih poslova Austrije, nakon prošlogodišnjeg Samita u Berlinu, na kojem je pokrenuto pitanje bilateralnih sporova na Balkanu, dalo nalog da se izradi studija.

Savetodavna grupa “Balkan u Evropi” izradila je studiju koja je predstavljena u sredu uveče na Forumu o civilnom društvu i pozdravljena od svih, te je ušla u zaključke Samita, objasnila je Hedvig Morvai.

Deklaracija daje konkretne preporuke u odnosu na to kako da se zemlje sa zapadnog Balkana bave ovim pitanjima.

Šefovi diplomatija zapadnog Balkana su se obavezali da države sva otvorena bilateralna pitanja rešavaju u duhu dobrosusedskih odnosa i da se obavežu da neće jedne druge ometati na putu evropskih integracija, kao i da neće otvarati ova pitanja na način kako bi jedni drugieblokirali nego da će se dovoljno rano u procesu integracije baviti ovim pitanjima.

Prihvatajući sve što su zemlje regiona do sada učinile u poboljšanju unutrašnje situacije, zaključeno je da je potrebno više napora kako bi se ubrzali domaći reformski procesi prevashodno kada je reč o vladavini prava, upravljanju privredom i reformi javne administracije, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Deklaracijom je konstatovano da, iako je bilo napretka u ostvarivanju strukture regionalne saradnje proteklih godina, potrebno je više napora kako bi se rešile bilateralne nesuglasice.

Potrebni su konkretni koraci političkih lidera zapadnog Balkana ka trajnom pomirenju u regionu, što je ključno za stabilnost i podršku stvaranja jugoistočne Evrope sposobne da prevaziđe nasleđe prošlosti.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: