U inostranstvu umetnik, ne Romkinja

Nacionalne vesti - Sreda 08.04.2015 - 19:53

Operska pevačica Nataša Tasić Knežević kaže da je položaj žene u romskoj porodici veoma težak i da se sa predrasuda više sreće u Srbiji nego u inostranstvu.

Foto: B92 Foto: B92

Gostujuću  na TV b92, ona je rekla da se Romi u Srbiju susreću sa diskriminacijom u gotovo svim oblastima života.

- Ovde nije samo teška situacija Roma već i Srba zbog ekonomske krize. Ali Romi su u još težoj situaciji. Imaju problem sa stanovanjem, sa obrazovanjem, sa zapošljavanjem...

Izražena je diskriminacija pri zapošljavanju. Rom znači čovek i ne treba odlučivati po tome ko je koje boje već po duši i znanju - rekla je Tasić Knežević i naglasila je da je posebno teško Romkinjama.

- Život žena u romskoj porodici je veoma težak, One rano stupaju u brak i rano rađaju. Prosečan živorni vek žene u romskoj porodici je 48 godina. To je strašno - kazala je Tasić Knežević.

Ona je istakla i da su Romi vredni ljudi i da stalno rade, čak iako nemaju posao u nekoj firmi, oni sakupljaju sekundarne sirovine. Dodala je da je njen životni put ka uspehu bio težak jer je zbog toga što je Romkinja morala da se dokazuje i trudi duplo više od ostalih.

- Kada sam u osnovnoj školi dobijala petice, učiteljica me terala da ponovim pismeni zadatak sama i odvojena od ostalih da bi se uverila da ne prepidujem. Postoji taj stalni pritisak da moraš da daš duplo više od sebe - kaže operska pevačica.

Sa predrasudama se, kaže, više susreće u Srbiji nego u inostranstvu.

- U inostranstvu me gledaju kao umetnika, a ne kao Romkinju. Ovde ne možeš da pevaš ako nisi plav. Zašto moramo svi da budemo plavi, zašto ne možemo svi da budemo kao livada šarena, svi različiti? - pita se na Dan Roma operska pevačica koja će uskoro nastupiti i u Narodnom pozorištu.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: