Udar na pušače i vozače, a to je samo početak

Nacionalne vesti - Nedelja 01.01.2017 - 17:50

Skuplje cigarete, veći minimalac, nema više povraćaja PDV na bebi opremu, kasniji odlazak u penziju, udar na bahate vozače, upravnici u stambenim zgradama... samo su neke od novina koje počinju da važe od ove godine, a neke već od 1. januara.

Cene više svakih šest meseci; FOTO: Profimedia Cene više svakih šest meseci; FOTO: Profimedia

Poskupljuju cigarete

Akcize na cigarete od danas su povećane za 2,28 dinara, tako da akciza po pakli iznosi 64 dinara, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o akcizama.

Kalendarom akcizne politike je predviđeno da se do 2020. godine svakih šest meseci akciza povećava za 1,5 dinar.

Kako je ranije rečeno iz Vlade Srbije, zаkоnskе izmеnе nе ti trеbаlо dа izаzоvu nеžеlјеnе pоrеmеćаје nа tržištu, а trеbаlо bi dа оbеzbеdе prоizvоđаčimа i uvоznicimа cigаrеtа nеоphоdnu prеdvidivоst pоslоvnоg оkružеnjа, kоје ćе, nа krајu, оbеzbеditi Srbiјi stаbilnоst аkciznih prihоdа u nаrеdnоm pеriоdu.

Kafa stara cena, alkohol i nafta poskupljuju krajem januara

Izmene zakona o akcizama se odnose na preradu, prženje i pakovanje kafe, odnosno akcize će se sad odnositi na sve učesnike u proizvodnji, ali iznos akciza neće biti menjan i kafa neće poskupeti.

Od 1. јаnuаrа 2017. nе prеdviđа se pоvеćаnjе iznоsа аkcizе nа alkoholna pića, vеć ćе sе krајеm јаnuаrа, sаglаsnо ovom zakonu, izvršiti rеdоvnо, gоdišnjе usklаđivаnjе iznоsа аkcizе nа аlkоhоlnа pićа sа indеksоm pоtrоšаčkih cеnа u 2016. gоdini. Isto važi i za bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas.

Ukida se povraćaj PDV za bebi opremu

Ove godine biće ukinut povraćaj PDV za kupovinu hrаnе i оprеmе zа bеbе, ali tek nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom kojim će biti predviđena јеdnоkrаtnа isplаtа naknade za kupоvinе оprеmе zа bеbе.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, izjavila je ranije da će biti procenjena vrednost povraćaja PDV-a koji su roditelji zahtevali, i da će se na osnovu tog iznosa definisati nova nadoknada koju će porodice dobijati, a koja će biti dostupna svima.

Ona je navela i da zahtev za povraćaj PDV-a nisu podnosili svi roditelji, ali da će novim zakonom ipak svi dobiti tu novčanu naknadu.

Povećan minimalac

Minimalna cena rada u Srbiji u 2017. godini biće 130 dinara.

Ova izmena donosi minimalac koji je za devet dinara veći po času od dosadašnjeg, što znači da će radnici umesto mesečne zarade od 21.054 od 1. januara 2017. primati 22.620 dinara.

Novi uslovi za odlazak u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene podiže se od danas za šest meseci, predviđeno je novim odredbama o uslovima za odlazak u starosnu penziju. To znači da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je ranije da će se uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno će se pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.

Vozači opez!

Od ove godine vozače u Srbiji čekaju brojne novine. Osim manjih umanjenja novčanih kazni za neke saobraćajne prekršaje, novine predviđene predlogom dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju, udariće po džepu pre svega bahate vozače, ali bi trebalo u mnogome da doprinesu bezbednosti u saobraćaju.

Primera radi, za nekorišćenje auto-sedišta za decu moraćete da izdvojite oko 1.000 evra, a nevezivanje na zadnjem sedištu koštaće vas 5.000 dinara. S druge strane, većina izmena bi trebalo znatno da unapredi bezbednost u saobraćaju, pa tako vozači početnici neće smeti da voze "besna" kola, a vozačima sa preko 2 promila alkohola u krvi će biti oduzimana vozila. Takođe, novu biometrijsku dozvolu moraćete da izvadite do juna naredne godine.

Nova elektronska zdravstvena knjižica

Od 1. januara 2017. godine RFZO više neće izdavati i overavati "stare" papirnate zdravstvene knjižice.
- Građanima kojima su pre 1.januara 2017. godine overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, mogu da se leče na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Onima kojima je istekla overa stare knjižice, a podneli su zahtev za nove, lečenje ostavruju sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje dokumenata - objašnjavaju u RFZO.

S obzirom na to da je nastao potupni haos zbog izdavanja novih knjižica, i da nisu svi stigli da je nabave u predviđenim rokovima, RFZO je odlučio će deca, trudnice, porodilje i penzioneri moći da idu kod lekara i uzimaju lekove na recept i sa starim, papirnim, knjižicama koje nisu overene, sve dok im ne stignu nove zdravstvene isprave.

Šta se sve menja u vašoj zgradi

Od ove godine počinje da važi i Zakon o stanovanju. On predviđa drastično visoke kazne za vlasnike stanova, profesionalne upravnike i stambene zajednice u zgradama, čiji iznosi idu od 5.000 do čak dva miliona dinara. Više o tome pročitajte OVDE.

Nove lične karte

Rok za zamenu starih papirnih ličnih karata za nove biometrijske istekao je 31. januara. Poslednjih dana decembra u policijskim stanicama šiorm Srbije bile su ogromne gužve za zamenu ovog dokumenta, iako je zamena počela još 2008. godine. Najgore bi mogli da prođu penzioneri, jer bez nove lične karte neće moći da podignu peznije.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, apelovao je na najstarije da se potrude da zamene lične karte u što kraćem roku.

- Imamo informacije da veliki broj naših najstarijih sugrađana nije još zamenio lične karte, ističu im, i molim vas da podsetite najstarije sugrađane da menjaju lične karte, da uzmu biometrijske, jer inače neće moći da ispunjavaju sve što im je potrebno - rekao je ministar pre neki dan.

TV pretplata i dalje

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansiraće se u naredne dve godine i iz državnog budžeta i od takse od 150 dinara, utvrđeno je izmenama zakona koje je pred kraj godine usvojila Skupština Srbije.
Ta rešenja precizirana su usvojenim izmenama zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: