Udovički: Manje para lokalnim samoupravama

Nacionalne vesti - Ponedeljak 16.11.2015 - 14:47

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je 16. novembra da će u 2016. godini biti smanjena izdvajanja iz republičkog budžeta za jedinice lokalne samouprave, jer, kako je navela, "nema para".

Lokalne samouprave tačno da znaju šta koliko košta; Foto: Zorana Jevtić Lokalne samouprave tačno da znaju šta koliko košta; Foto: Zorana Jevtić

Udovički je na skupu "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou" u Beogradu navela da će 2016. godina biti "godina rešavanja finansijskog položaja lokalnih samouprava", a da se u njenom prvom kvartalu očekuje donošenje zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave.

"Ključni problemi su kako urediti trošenje sredstava, kako urediti nadležnosti i odgovornost republike i jedinica lokalnih samouprava, od koga zavisi na primer, finansijsko poslovanje škola.

Zatim sledi kapacitet za budžetsko finansiranje, a na kraju jasne konsekvence za neodgovorno ponašanje", kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, neophodno je uspostaviti sistem u kome će jedinice lokalne samouprave "tačno znati šta koliko košta".

"Dok se sistem ne postavi kako treba, ne možemo nikoga pozvati na odgovornost", dodala je ministarka.

euractiv.rs

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: