Uhapšen pokrajinski lider DS-a

Nacionalne vesti - Petak 28.11.2014 - 10:08

Osam osoba, među kojima je i visoki fukcioner Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković, uhapšeno je danas u Novom Sadu zbog sumnje da su oštetili novosadski budžet za oko 4 miliona evra, preneli su mediji

Novaković foto Blic Novaković foto Blic

Novaković je svojevremeno bio gradonačelnik, i direktor Zavoda za izgradnju Novog Sada.

Novaković, koji je i bivši direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju Novog Sada, uhapšen je sa još tri osobe koje su, takođe, radile u tom preduzeću, zbog sumnje da su vlasniku firme Borovica transport zloupotrebom položaja omogućili da pribavi 4 miliona evra i time oštetili bužet Novog Sada.

Uhapšen je i vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević, vlasnik građevinske firme "Aleksandar gradnja" Vojislav Gajic, kao i nekadašnji direktor te firme, a sada direktor u Rajfajzen banci Zoran Ćulum.

Ova grupa ljudi je od 2007. do 2010. godine nanela štetu budžetu grada Novog Sada i Srbije za oko 1,3 milona evra, a firma "Matijević" od oko 1,8 hiljada evra.

"Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu uhapšen je B.N. bivše odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i M.D. bivše v.d. odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada , zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu", saopštio je MUP.

"Osumnjičeni B.N. suprotno izveštaju komisije, doneo je Odluku kojom je priznao kvalifikaciju "Borovica transport" u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine". navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "M.D. osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom"

"Na taj način su osumnjičeni nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije "Borovica transport" za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka", navodi MUP.

Ukazuje se i da je "na osnovu toga, osumnjičeni B.N. u toku 2011, zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu".

"Osumnjičena M.D. je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov - nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla", dodaje MUP.

U saopštenju se navodi i da su oni "tako "Borovica transport" omogućili korist u smislu nezakonitog uvođenja u posao".

Pomenuta zloupotreba dogodila se tokom 2011. i 2012. godine kada je Novaković bio na čelu zavoda za izgradnju Novog Sada.

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nastavljaju provere "vezane za sprovodjenje javnih nabavki Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i ostalih javnih preduzeća".

Petar Matijević, vlasnik kompanije Industrija mesa „Matijević“, uhapšen je prošle godine, zajedno sa još šest osoba, među kojima je i Borislav Novaković, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Vojvodine.

Novaković je danas u Beogradu, sa portparolkom DS Aleksandrom Jerkov trebalo da govori na strančkoj koinferenciji za mediji, ali je iz DS saopšteno da je ta konferencija otkazana.

 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: