UN: Protestna nota Srbije

Nacionalne vesti - Sreda 30.09.2015 - 10:13

Srpska misija u UN u dogovoru sa Ivicom Dačićem uputiće protestnu notu UN zbog prisustva predstavnika Kosova na skupu o borbi protiv terorizma, javlja RTS.

I Rusija se žalila na prisustvo predstavnika Kosova; Foto: AFP/Getty Images I Rusija se žalila na prisustvo predstavnika Kosova; Foto: AFP/Getty Images

Skup o borbi protiv terorizma organizovale su SAD.

U Ujedinjenim nacijama ističu da je to privatan sastanak koji su SAD organizovale i da je zbog toga Kosovo bilo tretirano kao nezavisna država.

Srpska misija u UN u dogovoru sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem uputila je protestnu notu Ujedinjenim nacijama.

Mnogi su primetili da je skup obezbeđivala američka tajna policija, a ne policija Ujedinjenih nacija, što je takođe neuobičajeno, piše RTS.

Izaslanik Rusije u UN Vitalij Čurkin, žalio se na prisustvo predstavnika Kosova na skupu o borbi protiv terorizma, koji su organizovale SAD.

Istovremeno, Predsedniki Srbije Tomislav Nikolić i generalni sekretar UN Ban Ki-mun složili su se da bi stradanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji bio zločin i da se to ne sme dozvoliti, a Nikolić je zatražio podršku kako bi se sprečio prijem Kosova u Unesko i srpska baština zaštitila.

Ban Ki-mun se složio sa predsednikom Nikolićem da bi stradanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji bio užasan zločin i da se to ne sme dozvoliti.

Nikolić je Banu predočio dokumente zbog kojih se Srbija protivi prijemu takozvane "Republike Kosovo” u Unesko i poklonio mu knjigu Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije - istorijske i duhovne postojbine srpskog naroda", i dva autentična filma o nekažnjenom uništavanju te baštine.

Ban Ki-mun je čestitao Srbiji na ogromnom doprinosu u stabilizaciji prilika u regionu.




 

B92, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: