UNHCR: Srbija u centru krize, hitno poslati pomoć

Nacionalne vesti - Utorak 15.09.2015 - 14:05

Visoki komesar UNHCR Antonio Gutereš zatražio je u Evropskom parlamentu da se Srbiji uputi hitna pomoć u zbrinjavanju izbeglica na granici sa Mađarskom.

POmoć namenjenu Mađarskoj preusmeriti na Srbiju. AP foto - Matijas Šrader POmoć namenjenu Mađarskoj preusmeriti na Srbiju. AP foto - Matijas Šrader

Gutereš je ukazao da je, nakon što je Mađarska zatvorila granicu, "neizbežno da se Srbija nađe u centru izbegličke krize".

On je sugerisao da EU odmah preusmeri programe ze zbrinjavanje i raseljavanje izbeglica koji su bili namenjeni Mađarskoj ka Srbiji, imajući u vidu da je Mađarska te programe odbila da prihvati.

"Neophodan je hitan odgovor kako bismo pomogli Srbiji", rekao je šef UNHCR u govoru pred članovima Komiteta za spoljne poslove i Komiteta za ljudska prava EP u Briselu.

On ne veruje da će Srbija silom odbijati izbeglice koje Mađari pokušaju da deportuju u Srbiju, što je ranije najavio ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Vlada Srbije se dosad ponašala vrlo odgovorno", rekao je Gutereš poslanicima.

On je izrazio nevericu i razočaranje što ministri unutrašnjih poslova EU sinoć nisu prihvatili sveobuhvatan program Evropske komisije za rešavanje izbegličke krize, već su odložili odluku za oktobar.

"Da bi kriza bila rešiva, morate početi da je rešavate", poručio je Guteres članicama EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je takođe učestvovala na današnjoj kombinovanoj sednici, upozorila je poslanike da se ne sme dozvoliti da tranzitne zemlje u susedstvu EU budu ostavljene na cedilu.

"Socijalni, politički, pa i ekološki problemi prouzrokavani velikim prilivom izbeglica mogu da destabilizuju te zemlje i da natera i njihove građane izbeglicama u tranzitu", istakla je ona.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: