Upaljena druga peć u smederevskoj Železari

Nacionalne vesti - Petak 09.10.2015 - 14:13

Peć, koja je inače nosi naziv peć 1, u rad je puštena nakon četiri godine od gašenja, a u Železari radi visoka peć 2.

U toku pregovori za nove investicije; Foto: TANJUG/Marko Đoković U toku pregovori za nove investicije; Foto: TANJUG/Marko Đoković

U Železari Smederevo danas je, posle četiri godine od gašenja, puštena u rad druga visoka peć koja će po rečima premijera Aleksandra Vučića donositi novih jedan odsto BDP Srbiji.
 
"Verovali smo u vas, ponosan sam na vas i dobro je što sam vas poslušao i što smo sačuvali - vi ste ovaj veliki uspeh napravili za celu Srbiju", poručio je premijer Vučić radnicima i rukovodstvu Železare na svečanosti povodom paljenja peći kojoj su prisustvovali i ministri Željko Sertić i Aleksandar Vulin.

Od danas će Železara praviti novih 400 miliona dolara, i to je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini, podvukao je premijer.

Vučić je rekao da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom Hebej ajron end stil grupa" (HBIS grupa) i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličana u svetu.

"Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju.

To bi značilo novi život ne samo za Smederevo, već i celu Srbiju.

Izvršni direktor HPK menadžmenta u Železari Smederevo i član nadzornog odbora Železare Peter Kamaraš je zaposlenima poručio da su, za razliku od drugih železara, poput one u Košicama, u Srbiji radnici veći deo posla u remontu peći obavili sami.

"Vi ste sve sami učinili, više od 90 odsto vremena su radnici obavili, uključujući tu i ugovarače iz Srbije, dok su strane kompanije radile samo 3.000 sati", rekao je Kamaraš i dodao da je to prvi put da su radnici sami uradili remont.

U Železari radi oko 5.250 radnika, zajedno sa ograncima u Šapcu i Kučevu i njena maksimalna proizvodnja procenjuje se na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Smederevska fabrika je u prva četiri meseca ove godine bila drugi izvoznik Srbije, posle Fijata iz Kragujevca.

Železara je u prvom kvartalu ove godine imala izvoz od 114,8 miliona evra, dok je u 2014. godini vrednost njenog izvoza bila ukupno 200,8 miliona evra.
 

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: