Ustavni sud: Zeleno svetlo za Specijalni sud

Nacionalne vesti - Petak 21.08.2015 - 12:14

Ustavni sud Kosova dao je signale da konstituisanje Specijalnog suda može da počne, bez obzira na zahtev opozicije da sud oceni ustavnosti amandmana 24.

Ustavni sud presudio. Foto: Skupština Kosova, zvaničan sajt Ustavni sud presudio. Foto: Skupština Kosova, zvaničan sajt

Reč je o amandmanu na Ustav Kosova koji predstavlja osnovu za donošenje zakona, piše "Koha ditore".

Izvor dnevnika je rekao da je u toku rad u nekoliko pravaca na formiranju suda - uključujući i pregovore sa zemljom domaćinom o njegovom sedištu, izradi statuta suda i drugih akata kojima se reguliše delokrug i rad suda.

Takođe, radi se i na pitanjima kao što su izbor sudija i drugog osoblja kao i stvaranja infrastrukture tog mehanizma koji će samo formalno biti deo kosovskog sistema pravosuđa.

Dnevnik u Vladi Kosova, a ni u Kancelarije EU na Kosovu nije dobio odgovore o aktivnostima koje su u toku.

Ustavni sud je predsednici Kosova Atifete Jahjaga dao zeleno svetlo da može da potpiše ukaz o proglašenju dva zakona koji proizilaze iz amandmana 24, Zakona o Specijalnom sud i Zakona o pravnoj zaštiti potencijalno optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Pre nedelju dana 24 poslanika opozicionih stranaka u Skupštini Kosova su od Ustavnog suda zatražila da presudom stavi van snage amandman 24 na Ustav Kosova, na taj način dovodeći u pitanje procedure usvajanja kao i suštinu amandmana.

U zahtevu za ocenu ustavnosti opozicija je zatražila da se ne priznaju nikakve pravne posledice koje je amandman proizveo, što podrazumeva i suspenziju procedura o konstituisanju Specijalnog suda, koji bi se bavio navodnim ratnim zločinima visokih oficira bivše OVK shodno rezoluciju Saveta Evrope.

"Koha ditore" dodaje da domaći i međunarodni faktori nisu prestali sa aktivnostima usmerenim ka punoj funkcionalizaciji Specijalnog suda.

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: